Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jenos kursas JAV dolerio atžvilgiu smuko į dviejų dešimtmečių žemumas

Jenos kursas JAV dolerio atžvilgiu trečiadienį pasiekė žemiausią lygį per du dešimtmečius, pratęsdamas pastaruoju metu fiksuotą kritimą, didėjant atotrūkiui tarp itin laisvos Japonijos centrinio banko pinigų politikos ir griežtėjančios JAV Federalinio rezervo sistemos (FRS) pozicijos.
Jenos
Jenos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nepaisant to, kad jena tradiciškai laikoma saugia valiuta, Rusijos karo Ukrainoje kurstomas neapibrėžtumas nesukėlė jenos stiprėjimo.

Vietoj to, JAV FRS veiksmai agresyvesnės pinigų politikos link ir didėjantys augančių naftos kainų lemiami sukrėtimai Japonijoje – pagrindinėje iškastinio kuro importuotojoje – nustūmė valiutos kursą žemyn, teigia analitikai.

Maždaug 06.30 GMT (09.30 val. Lietuvos) laiku trečiadienį vieną JAV dolerį buvo galima įsigyti už 126 jenas, o tai yra žemiausias kursas nuo 2002 metų.

„Japonijos jena šiais metais yra viena silpniausių valiutų pasaulyje“, – sakoma Nyderlandų bankų grupės ING praėjusią savaitę paskelbtame komentare.

Jena po ketverių metų stiprėjimo ciklo 2021 metais neteko 10 proc. savo vertės JAV dolerio atžvilgiu.

Japonijos premjeras Fumio Kishida (Fumijas Kišida) antradienį paklaustas apie tai, tiesiogiai nekomentavo jenos kritimo, tačiau pabrėžė užsienio valiutų kurso stabilumo svarbą.

„Susilaikysiu nuo komentarų apie valiutų kursų lygį, tačiau jų stabilumas yra svarbus ir, manau, kad greiti svyravimai yra nepageidautini“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai