Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK ekonomikos atsigavimas yra tvirtesnis, nei rodė preliminarūs duomenys

Didžiosios Britanijos ekonomika 2020 metų antroje pusėje pasiekė stipresnius, nei iš pradžių manyta, rezultatus, parodė trečiadienį paskelbti oficialūs duomenys, patvirtinę, jog ekonomika atsigauna nuo COVID-19 pandemijos sukeltos krizės.
Londonas
Londonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Bendrasis vidaus produktas (BVP) trečiąjį ketvirtį padidėjo 16,9 proc., kuomet buvo laikinai panaikinti apribojimai, sakoma Nacionalinės statistikos biuro (ONS) pranešime.

Tai buvo didesnis augimas nei preliminariuose skaičiavimuose įvardytas 16,1 proc. augimas.

Nepaisant atnaujintų apribojimų, ketvirtąjį ketvirtį ekonomika ūgtelėjo 1,3 proc., o ne 1 proc. kaip buvo pranešta anksčiau.

„Vienu metu vyravo įsitikinimas, kad ketvirtąjį ketvirtį ekonomika vėl susitraukė“, – pažymėjo Y ekonomistas Howardas Archeris (Hovardas Arčeris).

„Visgi akivaizdu, kad pamokos buvo išmoktos, kai buvo leista tęsti veiklą laikantis COVID-19 apribojimų“, – pridūrė analitikas.

Visgi per pirmąją COVID-19 pandemijos bangą Didžiosios Britanijos ekonomikos sumažėjo daugiau nei tikėtasi – 19,5 procento.

Ankstesnis vertinimas nurodė 19 proc. susitraukimą.

ONS pridūrė, kad JK ekonomika praėjusiais metais apskritai susitraukė 9,8 proc., o ne 9,9 proc., kaip buvo pranešta anksčiau.

Visgi tai buvo didžiausias Didžiosios Britanijos ekonomikos nuosmukis per tris šimtmečius ir blogiausias praėjusių metų rodiklis tarp G7 šalių.

Šiuo metu ekonomikos augimas yra 7,3 proc. mažesnis už prieš pandemiją buvusį lygį, o ne 7,8 proc., kaip rodė preliminarūs skaičiavimai.

„Capital Economics“ vyresnioji ekonomistė Ruth Gregory pridūrė, kad antrosios pusės vertinimo korekcijos reiškia, jog ekonomika „dar nepasiekė ženklaus atsigavimo po COVID-19 krizės“.

Anglijos bankas prognozuoja, kad JK ekonomikos augimas šiais metais smarkiai atsigaus, o dėl vakcinavimo kampanijos ji pasieks iki pandemijos buvusį lygį.

Trečiadienį „Pantheon“ makroekonomikos analitikas Samuelis Tombsas teigė, jog sėkminga vakcinavimo kampanija yra veiksnys, lemiantis JK atsigavimą „sparčiau nei euro zona šiais metais“.

Didžioji Britanija patyrė vieną didžiausių pasaulyje koronaviruso protrūkių, netekusi jau daugiau nei 127 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai