Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Jungtinėse Valstijose praėjusią savaitę registruota dar 1,3 mln. darbo netekusių žmonių

Jungtinėse Valstijose praėjusią savaitę pradines paraiškas dėl nedarbo išmokų pateikė dar 1,3 mln. žmonių, o atleidimų tempas toliau lėtėjo, ketvirtadienį pranešė vyriausybė.
JAV vėliava
JAV vėliava / 123RF.com nuotr.

Liepos 4 dieną pasibaigusios savaitės rodiklis buvo 99 tūkst. mažesnis nei ankstesnės savaitės skaičius. Tai rodo lėtą naujų atleidimų mažėjimą, nes didžiausia pasaulio ekonomika palaipsniui atsidaro, o darbuotojai kviečiami grįžti į darbus.

Visgi atleidimų lygis išlieka kur kas aukštesnis nei iki pandemijos.

Pavyzdžiui, tą pačią 2019 metų savaitę pradines paraiškas dėl nedarbo išmokų pateikė vos 211 tūkst. gyventojų.

Darbo departamentas pranešė, kad pastarosios savaitės duomenys sulėtino keturių savaičių slankųjį vidurkį iki 1,44 mln., tuo tarpu 18 mln. žmonių vis dar neturėjo darbo savaitę, pasibaigusią birželio 27 dieną.

Prezidentas Donaldas Trumpas, kuris tikisi, kad stipri ekonomika padės jam iš naujo užimti prezidento postą po rinkimų lapkritį, džiūgavo dėl naujausių JAV darbo rinkos atsigavimo ženklų.

Visgi ekonomistai ir Kongreso biudžeto tarnyba perspėja, kad prireiks ne vienerių metų, kad užimtumas grįžtų į ikikrizinį lygį.

Tuo tarpu šalis gali susidurti su antra atleidimų banga, nes COVID-19 užkratų atvejų skaičius auga vis didesniame skaičiuje valstijų, o darbo vietų išsaugojimui skirtos programos artėja prie pabaigos.

„Paraiškų [dėl nedarbo išmokų] skaičius išlieka didelis ir mažėja atkakliai lėtai“, – pareiškė „High Frequency Economics“ vyriausioji JAV ekonomistė Rubeela Farooqi.

„Artimiausiomis savaitėmis galime susidurti su didėjančiu spaudimu, kuris sukels atsakas į užkrato atvejų didėjimą ir susijusius įmonių uždarymus“, – pridūrė analitikė.

Birželio mėnesį nedarbo lygis sumažėjo iki 11,1 proc., nes buvo sukurta 4,8 mln. darbo vietų, daugiausia – pramogų ir apgyvendinimo sektoriuose.

Visgi D. Trumpas tvirtina, kad „krizė yra valdoma“, o ekonomika „šauna aukštyn“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas