Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

K.Maniokas: derantis dėl ES paramos svarbu apsispręsti dėl prioritetų

Siekdama didesnės finansinės paramos Lietuva derybose su Europos Sąjunga (ES) turėtų daugiausiai orientuotis į Sanglaudos fondo lėšas,dienraščiui „Lietuvos žinios“ sako ES reikalų ekspertas Klaudijus Maniokas.
Ekskursija po Ignalinos atominę elektrinę
Ignalinos atominė elektrinė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Įstaigos „Europos socialiniai, teisiniai ir ekonominiai projektai“ (ESTEP) valdybos pirmininkas Klaudijus Maniokas įsitikinęs, kad finansine išraiška daugiausia pinigų gaunama būtent iš Sanglaudos fondo.

„Manau, dėl jo mums ir yra svarbiausia kovoti. Pagal dabartinį Europos Komisijos (EK) pasiūlymą prarandame neproporcingai daug būtent todėl, kad kol kas parama nepaskirstyta atsižvelgiant į du Lietuvos statistinius regionus (Vilnių ir likusią šalies dalį – BNS) (...) Tai mums svarbiausias derybų objektas, kuris galėtų atnešti apie milijardą eurų daugiau“, – dienraščiui sakė K.Maniokas.

Pasak jo, kalbant, pavyzdžiui, apie finansavimą Ignalinos atominės elektrinės (AE) uždarymui, nevertėtų pernelyg aštrinti šio klausimo, nors Lietuvos apskaičiuotas reikalingos paramos lygis veikiausiai yra pagrįstas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Klaudijus Maniokas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Klaudijus Maniokas

„Manau, šio klausimo nevertėtų toliau kelti, kad išvengtume situacijos, kuri mus jau ne kartą persekioja derybose, kai Ignalinos AE uždarymui primetamas vienas ar kitas milijonas, tačiau lieka neišspręsti svarbesni klausimai. Manau, pasiūlymas dėl Ignalinos AE yra visai geras, o derybose yra svarbesnių dalykų“, – argumentavo K.Maniokas.

BNS skelbė, kad Finansų ministerijos skaičiavimais, EK Lietuvai iš viso 2021–2027 metais einamosiomis kainomis siūlo regionų plėtrai skirtą paramą iš Sanglaudos politikos mažinti 12 proc. iki 6,4 mlrd. eurų. Tuo metu palyginamosiomis kainomis, neįskaičiavus infliacijos, siūloma paramą mažinti 24 proc. iki 5,6 mlrd. eurų.

Sanglaudos politika siekiama mažinti išsivystymo skirtumus tarp ES regionų.

Ignalinos AE uždarymui Europos Komisija 2021–2027 metų ES biudžete siūlo skirti 552 mln. eurų. Lietuvos vyriausybė prašė 780 mln. eurų. EK taip pat nurodė, kad Lietuva turi padidinti savo įnašą finansuojant uždarymo darbus.

Lietuvos vyriausybė derybose su valstybėmis narėmis ir Europos Parlamentu žada siekti palankesnių sąlygų dėl finansavimo dalies. Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas BNS yra sakęs, kad prisiminus ankstesnes derybas dėl jėgainės uždarymo finansavimo, galima tikėtis, kad ir artimiausiai finansinei perspektyvai Lietuva išsiderės daugiau lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas