Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 10

Kad pensija būtų soti: trijų ekspertų patarimai, kur investuoti ir kiek reikėtų atsidėti per mėnesį

Pastaruoju metu suaktyvėjusios diskusijos dėl II pensijų pakopos yra kur kas didesnio finansinio paveikslo dalis – nepriklausomai nuo to, ar asmuo kaupia šioje pakopoje, ar ne, sočiai senatvei to vis viena neužteks, komentuoja 15min kalbinti finansų ekspertai. Tačiau kuo anksčiau bus pradedama investuoti į senatvę, tuo didesnėmis pajamomis bus galima disponuoti – kaip tai padaryti ir ką žinoti?
Finansų ekspertai
Finansų ekspertai / Koliažas

Valstybės duomenų agentūros duomenimis, vidutinis darbo užmokestis prieš mokesčius šalyje 2022 m. III ketvirtį buvo 1799 eurai. Tad įprastai „į rankas“ vidutinis žmogus Lietuvoje gautų apie 1130 eurų.

Jeigu asmuo maksimaliai kaupia II pensijų pakopoje, jo alga „į rankas“ sumažės apie 50 eurų – šie tiesiogiai nueis investicijoms į būsimą pensiją.

Tačiau net ir kaupiantys II pakopoje neturėtų tuo apsiriboti – sočiai senatvei reikėtų įdėti daugiau pastangų. O nekaupiantys turėtų elgtis dar proaktyviau, kadangi vien tik I pakopos Sodros pensija juos greičiausiai nuvils – prognozuojama, kad ateityje ši pakopa garantuos tik apie 30–40 proc. dabartinių pajamų, priklausomai nuo laiko, kai asmuo išeis į pensiją.

Viešoje erdvėje galima rasti patarimų dėl „universalios“ 50–30–20 taisyklės – pagal ją 50 proc. mėnesinių pajamų gyventojas turėtų išleisti būtinosioms išlaidoms, 30 proc. – laisvalaikiui, kultūros renginiams, drabužiams, avalynei, nenumatytiems pirkiniams. Likusi dalis – 20 proc. – turėtų būti skirta taupyti ir investuoti.

Tačiau Lietuvos atveju kalbėti apie 20 proc., skirtų taupymui ir investicijoms, būtų utopija, sako 15min kalbinti ekspertai, realesniu tikslu nurodantys 10 proc. Nuo minėto vidutinio darbo užmokesčio tai sudarytų apie 110 eurų. Kur geriausia šiuos pinigus padėti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas