Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kai kurie „Syriza“ nariai svajoja apie Graikijos išėjimą iš euro zonos?

Graikijos premjerui Aleksiui Ciprui pastarieji penki mėnesiai buvo tikras košmaras. Šalies ekonomikos augimas 2014 m. trečiąjį ketvirtį buvo antras pagal dydį visoje euro zonoje, nedarbas mažėjo, o investuotojai vėl pradėjo žvalgytis į vyriausybės vertybinius popierius ir bankų akcijas, rašo naujienų svetainė wsj.com. Šiandien šalis vėl paniro į recesiją, bankai laikinai uždaryti, viešieji finansai blogėja, o blogųjų skolų dalis auga.
Graikijos premjeras Aleksis Cipras
Graikijos premjeras Aleksis Cipras / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

A.Cipras iki sekmadienio turi įtikinti euro zonos šalių lyderius suteikti finansinę pagalbą Graikijai, nes kitu atveju vyriausybė ir šalies bankai bus priversti skelbti bankrotą, o Atėnai, tikėtina, paliks valiutos sąjungą.

Niekas neturi iliuzijų dėl Graikijos ateities – šalis atsidūrė prie ekonominio ir socialinio chaoso slenksčio. Taip pat niekas nemano, kad A.Cipras ir jo kolegos turi pakankamą kompetenciją, kad įgyvendintų tokį sudėtingą dalyką kaip naujos valiutos įvedimas.

Kai kurie Graikijos ir kitų euro zonos šalių pareigūnai baiminasi dėl humanitarinės krizės šalyje.

Kai kurie Graikijos ir kitų euro zonos šalių pareigūnai baiminasi dėl humanitarinės krizės šalyje. Grexit taip pat reikštų ir psichologinę žalą euro zonai bei investuotojų pasitikėjimui bendrąja Europos valiuta.

Vis dėlto A.Cipras ir nemažai žmonių „Syriza“ partijoje turi stiprias ideologines nuostatas, kuriomis remdamiesi jie ir laikosi kompromisų nepripažįstančios politikos derantis su skolintojais.

Priešingai vyraujančiam požiūriui, „Syriza“ nėra įprasta politinė partija, kovojanti už laisvesnę fiskalinę politiką, kaip ji ir nėra tik euroskeptiškų kovotojų dėl laisvės politinė jėga.

„Syriza“ yra ganėtinai laisva kairiosiomis idėjomis besivadovaujančių politikų, iš kurių nemažai turi ir marksistines pažiūras, koalicija. Jie nuosekliai siekia savo tikslo – dideles galias turinčios socialistinės valstybės su radikalia perskirstymo mokestine sistema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas