Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 25

Kainos dvigubėjo kas 15 valandų: didžiausi infliacijos atvejai istorijoje

Viena opiausių šiuolaikinės ekonomikos problemų yra infliacija, todėl žmonės visame pasaulyje ieško būdų taupyti, neprarandant tikrosios pinigų vertės. Infliacija nėra naujiena – panašių reiškinių ekonomikoje būta ir anksčiau. Pasaulio istorijoje yra buvę atvejų, kai dėl įvairių priežasčių infliacija visiškai sugriovė normalų gyvenimą.
Veimaro respublikoje banknotai buvo tokie nevertingi, kad naudoti tiesiog kaip sienų dekoracijos
Veimaro respublikoje banknotai buvo tokie nevertingi, kad naudoti tiesiog kaip sienų dekoracijos / „Wikimedia Commons“ nuotr.

Infliacija – tai ekonomikos procesas, kuriam paprastai būdingas bendras kainų kilimas ir pinigų vertės mažėjimas. Trumpuoju laikotarpiu ir „normaliomis sąlygomis“ infliacija yra nedidelė, todėl ji nėra jaučiama kasdieniame gyvenime.

Per atitinkamą laikotarpį (mėnesį, ketvirtį, metus) vis tiek galima nustatyti, kiek sumažėjo valiutos perkamoji galia, palyginti su ankstesniu laikotarpiu.

Yra ir tokia sąvoka kaip hiperinfliacija. Šiuo atveju jau reikia kalbėti apie nekontroliuojamą kainų padidėjimą per tam tikrą laikotarpį. Hiperinfliacijos atveju reikia tikėtis sunkių pasekmių, nes kainų kilimas matuojamas dienomis (ir net valandomis), hiperinfliacija labai greitai ištuština gyventojų ir įmonių lėšas, dėl to neįmanoma apmokėti sąskaitų.

Dėl to labai nukenčia ekonomika ir labai greitai krinta bendras gyvenimo lygis.

Kaip rodo istorija, hiperinfliacija taip pat daro didelį poveikį šalies stabilumui. Štai penkios šalys, kurios patyrė didžiausią hiperinfliaciją pasaulio istorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas