Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip 11 mln. dolerių išmoką už „Facebook“ panaudoję dvyniai Winklevossai tapo pirmaisiais pasaulyje bitkoinų milijardieriais

Broliai dvyniai Tyleris ir Cameronas Winklevossai, kurie prieš keletą metų Marką Zuckerbergą padavė į teismą tvirtindami, kad, kurdamas „Facebook“, jis pasisavino jų idėją, prisiteistos išmokos pinigus panaudojo itin sėkmingai, portale „The Telegraph“ rašo Jamesas Titcombas.
Cameronas ir Tyleris Winklevossai
Cameronas ir Tyleris Winklevossai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prieš ketverius metus į bitkoinus investavę 11 mln. JAV dolerių, savo turtą po praėjusios savaitės bitkoinų kainų šuolio jie pasididino tūkstančius kartų. Manoma, kad tai yra pirmoji milijardo dolerių grąža kriptovaliutų investuotojui.

Praėjusią savaitę bitkoino kursas viršijo 11 tūkst. JAV dolerių, prieš metus prasidėjęs bitkoino kurso bumas pastarosiomis dienomis smarkiai padidėjo. Laikas, per kurį jo kursas pakilo nuo 10 iki 11 tūkst. JAV dolerių, buvo trumpiausias nuo tada, kai jo kaina viršijo 1 tūkst. JAV dolerių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Cameronas ir Tyleris Winklevossai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Cameronas ir Tyleris Winklevossai

Ir visa tai vyksta nepaisant vis garsėjančių įspėjimų dėl grėsmės finansiniam stabilumui ir potencialo finansiniam išnaudojimui.

Bitkono kurso pakilimas daugelį ankstyvųjų investuotojų pavertė milijonieriais, tačiau dvyniai Winklevossai, anot „The Telegraph“, yra pirmieji žinomi asmenys, kurie savo investiciją padidino net iki milijardo JAV dolerių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Facebook“ įkūrėjas ir vadovas Markas Zuckerbergas
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Facebook“ įkūrėjas ir vadovas Markas Zuckerbergas

Tyleris ir Cameronas Winklevossai su M.Zuckerbergu mokėsi Harvarde. 2008 metais iš M.Zuckerbergo jie prisiteisė 65 mln. JAV dolerių išmoką, tvirtindami, kad šis iš jų pasisavino „Facebook“ idėją. 2013 metų kovą 11 mln. dolerių iš gautos išmokos jie investavo maždaug į 1 proc. pasaulinės bitkoinų rinkos, tuo metu viena bitkoino moneta buvo verta 120 JAV dolerių. Vėliau broliai įsteigė savo internetinį keitimo ir rizikos kapitalo fondą.

Manoma, kad broliai tikisi įkurti biržoje parduodamą fondą Niujorke, tačiau kol kas jiems nepavyksta gauti finansinių reguliuotojų patvirtinimo.

Nuo šių metų pradžios bitkoinas pabrango jau beveik 12 kartų. Šiuo metu už vieną bitkoiną mokama 11 148,9 JAV dolerio, o visos bitkoinų rinkos kapitalizacija, remiantis „Coinmarketcap.com“, sudaro daugiau nei 191 mlrd. JAV dolerių.

Vis dėlto bitkoinai kelia rimtą susirūpinimą. Randalas Quarlesas, neseniai paskirtas Federalinio rezervo sistemos (FRS) vadovės pavaduotojas, atsakingas už bankų priežiūrą, konkrečiai išreiškė susirūpinimą dėl to, kaip kriptovaliutos galėtų reaguoti kilus krizei.

Decentralizuotos virtualios valiutos, tokios kaip bitkoinas, veikia kaip mokėjimų sistemos, kuriose nedalyvauja nė vienas centrinis bankas.

„Valiuta“ arba turtas, kuriuo pagrįstos kai kurios iš šių sistemų, nėra užtikrinamas kitu saugiu turtu, neturi jam būdingos vertės. Tai nėra reguliuojamos bankų įstaigos įsipareigojimas ir dažniausiai tai apskritai nėra jokių įstaigų įsipareigojimas“, – pažymėjo R.Quarlesas.

„Nors šios skaitmeninės valiutos esant dabartiniam jų naudojimo lygiui gali nekelti didesnių rūpesčių, tuo atveju, jeigu jas būtų pradėta plačiai naudoti, galėtų atsirasti rimtesnių su finansiniu stabilumu susijusių problemų“, – mano FRS atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas