Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kanados ekonomika antrąjį ketvirtį netikėtai susitraukė 1,1 proc.

Kanados ekonomika antrąjį ketvirtį susitraukė 1,1 proc., palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, pranešė nacionalinė statistikos agentūra.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Duomenys buvo netikėti ekonomistams, kurie tikėjosi tolesnio augimo po teigiamų ankstesnių mėnesių, tačiau verslo ir vyriausybės išlaidų padidėjimo nepakako kompensuoti eksporto sumažėjimą ir būsto perpardavimo sulėtėjimą, skelbia Kanados statistikos departamentas.

Po stiprių ankstesnių trijų ketvirčių užfiksuotas nuosmukis meta šešėlį ant artėjančių pirmalaikių rinkimų, kuriuos paskelbė ministras pirmininkas Justinas Trudeau, siekdamas surinkti daugumą parlamente.

Neseniai atliktos apklausos parodė, kad jo vadovaujami liberalai sulauks aršios kovos iš Erino O'Toole‘o vadovaujamų konservatorių.

„Kanados ekonomika nepajėgė išgyventi dar vienos sunkios COVID-19 bangos be tam tikrų nuostolių“, – pakomentavo banko CIBC analitikas Royce'as Mendesas (Roisas Mendesas).

Ekonomistai prognozavo 2,5 proc. augimą balandžio–birželio mėnesiais, po 5,5, 9,3 ir 41,7 proc. augimo ankstesniais ketvirčiais.

Ankstyvieji duomenys rodo, kad trečiasis ketvirtis „taip pat neprasidėjo taip karštai, kaip tikėtasi, <...> nepaisant to, kad visuomenės sveikatos apribojimai ir toliau švelnėja“.

„Apskritai, regis, Kanados ekonomika nebuvo tokia tvirta, kaip tikėjomės, ir dabar, atrodo, kad ketvirtoji COVID-19 banga jau atėjo, o ekonomika susiduria su dar viena audra, kurią teks įveikti“, – pridūrė R.Mendesas.

Kanados statistikos departamento duomenimis, antrąjį ketvirtį eksportas sumenko 4 proc., o importas išliko ankstesniame lygyje.

Nuo trečiojo 2020 metų ketvirčio investicijos į būstą tapo „pagrindiniu ekonomikos varikliu“, pranešė vyriausybės agentūra.

Antrąjį šių metų ketvirtį tęsėsi ir naujos statybos, ir namų renovacija. Visgi namų perpardavimo veikla sumenko.

Daugelio kanadiečių santaupos išaugo iš dalies dėl to, kad pandemijos metu jie dirbo iš namų, todėl sumažėjo išlaidos kelionėms ir sumenko veikla, pažymėjo Kanados statistikos departamentas.

Visgi namų ūkių išlaidos po pirmojo ketvirčio ūgtelėjimo išliko nepakitusios. Išlaidos ilgalaikio vartojimo prekėms sumažėjo, nes didesnės kainos ribojo paklausą.

Tuo tarpu verslo investicijos į mašinas atsigavo, nors mikroschemų trūkumas sumažino lengvųjų automobilių ir sunkvežimių pardavimus ir paveikė automobilių surinkimo linijų darbą, taigi sumažėjo motorinių transporto priemonių ir jų dalių eksportas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento