Vilnietė Aurelija savaitgalio apsilankymą Trakuose prisimins ilgam. Nieko neįtardama mergina su draugais nesprendė suvalgyti keletą kibinų net nežvilgtelėjusi į meniu. Tik gavusi sąskaitą mergina suprato, kad už kibinus teks mokėti po 5 eurus.
„Kai pamatėm 40 eurų sąskaitą ir konvertavom į litus, tai supratom, kad tai yra labai daug. Buvo jau vėlu, patys kalti, kad neapsižiūrėjom. Buvome vieninteliai lietuviai, kurie sėdėjo toje kavinėje“, – pasakojo mergina.
Restorano Trakuose „Karališki sodai“ vadovė paaiškino, kad kibinai kainuoja tiek daug, nes jiems naudojami ekologiški produktai. Taip pat pridūrė, kad niekas žmonių valgyti neverčia, o dalis klientų pamatę kainas tiesiog atsistoja ir išeina.
Per keletą metų nuo keliolikos centų iki kelių eurų pabrango daugelio kavinių ir restoranų patiekalai. Maitinimo įstaigų savininkai prognozuoja, kad jos ir toliau kils iki ES kainų vidurkio.
„Kainos negali būti kitokios. Jos vis tiek susivienodins. Didžiausia bėda, kad mūsų atlyginimai yra labai maži, todėl tas skirtumas labai jaučiasi. Manau, kad keliant kainas trūksta logikos. Daug kur jos didinamos tiesiog emociškai“, – teigė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė.
Valdžiai prabilus apie PVM mažinimą būtiniausiems maisto produktams, asociacija ėmė prašyti panašių nuolaidų ir sau. Norima, kad mokesčiai būtų mažinami ne tik maisto produktams, bet ir patiekalams. Lengvatinis PVM restoranams šiuo metu yra 15 ES šalių.
Siūloma nuo 21 iki 9 proc. mažinti PVM. Kad kainos mažės, restoranų savininkai nežada. Jie sako ir taip sunkiai suduriantys galą su galu ir negalintis mokėti konkurencingų atlyginimų, todėl darbuotojai emigruoja. Papildomi pinigai būtų skirti savo verslui gelbėti.