Šakočiai, meduoliai, kumpiai, rankų darbo žvakės, mezginiai ar verbos – Kaziuko mugėje galima rasti visko. Šeštadienį, nors į sostinę ir sugrįžo žiemiški orai, susidomėjusių muge netrūko, Vilniaus centras buvo pilnas žmonių.
Štai iš Marijampolės atvykusi Janina prekiauja bičių vaško žvakėmis. Moteris gamina jas pati, o šiemet, kaip pati pasakojo, į Kaziuko mugę prekiauti atvyko jubiliejinį 25 kartą.
„Prekyba tikrai gerai einasi, kaip ir per kiekvieną Kaziuko mugę. Mano žvakės – natūralios, ne iš parafino pagamintos. Vašką perku iš bitininko, o kiek pardaviau – neskaičiuoju, suskaičiuosiu rytoj“, – 15min sakė Janina.
Ji pripažino, kad nors vaško kainos pakilo, pavyzdžiui – praėjusiais metais už jo kilogramą mokėjo 10 eurų, dabar – 14, eurų savo gaminių kainas ji kelia nežymiai.
„Kilsteliu kainą keliais centais, kai kurios kainos ir tos pačios. Žvakės-angeliukai jau gal penkerius metus kainuoja eurą, zuikučiai irgi“, – dalijosi moteris.
Didesnių žvakių kainos siekia 4–9 eurus.
„Tikslas – ne tik užsidirbti“
Tuo metu iš Kaišiadorių rajono atvykusi Angelė prekiauja savo pačios megztomis pirštinėmis ir kojinėmis. Prekybininkė megzti pradėjo 18 metų ir į Kaziuko mugę atvyksta kasmet, tai jau tapo tradicija.
„Čia mano megztos kojinės ir pirštinės – įvairių raštų. Pirkėjų dėmesiu nesiskundžiu, tikslas yra ne tik užsidirbti, bet ir į kitus pasižiūrėti. Kainos išlaikiau tokias pat kaip ir praėjusiais metais – nors siūlai pabrango, aš mezginių kainų nekėliau. Paprastos kumštinės pirštinės su lietuviškais raštais kainuoja 18 eurų, 25 eurus – dekoruotos nameliais, jų pirštuotoji dalis atsilenkia“, – pasakojo Angelė.
Ji sakė, kad kainų pavyksta nekelti, nes turi siūlų, kurių buvo nusipirkusi anksčiau, atsargų. „Kai jie pasibaigs, tada žiūrėsime“, – sakė ji.
Tuo metu iš Kauno atvykęs Kęstutis, kuris prekiauja pintais krepšiais ir padėklais, sakė, kad šiemet sekasi net geriau nei prieš metus.
„Šiemet prekyba geresnė – pavyzdžiui, šiandien pardaviau 15 krepšių. Nors vis kalbama, kad ateina krizė, pirkimuose to nematyti”, – kalbėjo Kęstutis.
Ne vienas Kaziuko mugės lankytojas eina nešinas verba. Prekeiviai pastarosiomis neslepia džiaugsmo – jų parduoda daug.
„Visada daug verbų nuperka per Kaziuko mugę, nes visi supranta, kad reikia pirkti. Kokia gi Kaziuko mugė be verbos“, – šypsojosi Slanislava Rynkevič, kuri vos spėjo suktis – tiek daug buvo norinčių įsigyti verbą.
Mažesnės verbos, pasak jos kainuoja 5, didesnės – 8–10 eurų, o pačios didžiausios – ir 20 eurų. „Šiemet jos po porą eurų pabrango“, – pripažino ji.
Sako kainas kėlę minimaliai
Kaziuko mugė neįsivaizduojama be skanumynų, čia išties yra iš ko rinktis.
Iš Vilkaviškio atvykusi šakočių kepyklėlės savininkė sakė, kad sostinėje jaučiasi kaip gimtinėje, nes žmonės jos produkciją jau žino.
„Prekyba nebloga ir žmonės kainomis nesiskundžia. Pavyzdžiui, praėjusiais metais kilogramas šakočio kainavo 19 eurų, šiemet – 19,50 euro. Kainas kėlėme minimaliai, nenorime gąsdinti žmonių. Nors ir jaučiame, kad reikėtų jas pakelti. Vilniečiai net nusistebi, kad mūsų šakotis pigus. Daug žmonių vakar pasakė, kad per pigus. Ir teisybę sakė“, – juokėsi Jolanta.
Dažnas Kaziuko mugės lankytojas nešasi ir po maišelį riestainių, jie – neatsiejama mugės dalis. Štai iš Rokiškio atvykusi Eglė taip pat pasakojo, kad riestainių kainos išliko tokios pat kaip praėjusiais metais – 5 eurai už pusę kilogramo.
„Riestainiai iškepti pagal ypatingą senovinį receptą. Jie plikomi karštame vandenyje ir po to kepami krosnyje ant ližės, kūrenamos beržinėmis malkomis. Tai – prieškarinis paveldas“, – teigė Eglė.
Pasak moters, į Kaziuko mugę atvyksta, nes nori ne tik užsidirbti, bet ir sutikti savo klientų, pabendrauti. „Tai darome labiau dėl idėjos, šeimos tradicijos“, – tvirtino moteris.
„Plėšti nenorime“
Prie Katedros aikštes savo kepta duona prekiaujanti Edita antrino, kad kainas išlaikė tas pačias, nes, anot jos, žmonėms ir taip yra sudėtinga.
„Plėšti iš žmonių nenorime, tad kainos nuo praėjusių metų nekėlėme. Kilogramas mūsų duonos kainuoja 6 eurus”, – sakė iš Krekenavos atvykusi moteris.
Ji tvirtino, kad jos šeimoje kepama duona yra „tokia, kokią žmonės valgė prieš tūkstantį metų“ – pagaminta iš girnomis sumaltų lietuviškų rugių miltų.
„Viskas daroma kaip prieš tūkstantį metų, tai yra gyvoji archeologija“, – nurodė Edita.
Kaziuko mugėje prekiauja ir vilniečiai. Ana Griškevičienė 15min pasakojo, kad prekiauja savo keptais meduoliais – mažesni kainuoja 1–3 eurus, didesni – 5 eurus. 15 eurų kainuoja didžiausias meduolis, dekoruotas šių metų Kaziuko mugės tematika.
„Žmonės perka, tikrai nejaučiame, kad mažiau pirktų. Turime pastovius klientus, kurie sugrįžta“, – sakė Ana Griškevičienė.
Kaziuko mugėje galima rasti ir iš Rusnės atvežtos rūkytos žuvies. Štai Živilė prekiauja karštai rūkytais karšiais, upėtakiais, skumbrėmis, ešeriais, kalmarais, krevetėmis.
„Tėvai pradėjo šitą verslą ir taip tęsiame 28 metus. Atvažiuojame ir užsidirbti, ir pabendrauti, patinka šurmulys, nes pagrindinė mūsų parduotuvė yra Rusnėje, o muges, kuriose dalyvaujame, turime tik kelias“, – nurodė Živilė.