Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiek verti viso pasaulio pinigai ir ką už savo turtus galėtų įsigyti Billas Gatesas?

Pernai bitkoinai tapo stabilesne valiuta nei auksas ir šiemet pirmą kartą istorijoje jų kaina pranoko aukso uncijos vertę. Analitikų teigimu, bitkoinų vertės augimas rodo, kad pinigai ir kitokios pinigų formos, kuriais matuojama gerovė, praranda visuomenės pasitikėjimą. Tačiau tai tik dalis visame pasaulyje cirkuliuojančių pinigų, rašo „Howmuch.net“.
Išpirkos reikalautojai „atsiskaityti“ prašo bitkoinais
Bitkoinai / Vida Press nuotr.

Skaičiuojama, kad šiuo metu bendra pinigų grynoji vertė pasaulyje siekia 83,6 trilijonus JAV dolerių.

Visų pasaulio bitkoinų vertė rinkose siekia 41 mlrd. JAV dolerių. Jei šią virtualių pinigų sumą sunku suvokti, manykite, kad tai Larry Page'o turtų vertė – būtent tokia yra vyro, kuris kartu su Sergejumi Brinu sukūrė „Google“, grynoji turtų vertė.

O Billo Gateso turtai verti 86 mlrd. JAV dolerių – tiek, kad užtektų nusipirkti Los Andželo „Lakers“ klubą, Toronto „Maple Leafs“, Čikagos „Bulls“ ir Saliamono salas.

Bitkoinai vadinami kriptovaliutų „Uberiu“: didžiausi, blogiausi, žinomiausi, bet tikrai ne vieninteliai. Skaičiuojama, kad bendra kitų virtualių pinigų, plaukiojančių internete, vertė yra apie 100 mlrd. JAV dolerių. Tai beveik tiek pat, kiek dabartinis Monako BVP – 60-os pagal dydį ekonomikos pasaulyje.

IT gigančių „Amazon“ (402 mlrd. JAV dolerių) ir „Apple“ (730 mlrd. JAV dolerių) vertė prilygsta Nigerijos arba Nyderlandų BVP.

Žinoma, pinigų vertė priklauso nuo to, kaip jais pasitikime. Tai galioja ir auksui, kurio vertė šiuo metu siekia apie 8,2 trilijonus JAV dolerių – 200 kartų daugiau nei bitkoinų vertė.

Taip pat skaičiuojama, kad „siauri“ pinigai (šiuo atveju fizine išraiška – monetos ir kupiūros), kurie laikomi bankuose, piniginėse, po čiužiniais ar kojinėse, verti apie 31 trilijoną JAV dolerių.

Bendra „plačių“ pinigų (indėliai, kurie gali būti greitai išgryninti) vertė visame pasaulyje siekia 83,6 trilijonų JAV dolerių.

Kaip pastebėjote – tokių pinigų yra tris kartus daugiau nei dabar cirkuliuojančių apyvartoje, todėl jei sumanytume išsiimti visus pinigus iš indėlių ir laikyti juos grynais, kiltų nemaža problema.

Žinoma, galima įsigyti ir akcijų. Bendra rinkoje viešai per biržas parduodamų akcijų vertė visame pasaulyje siekia 66,8 trilijonus JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai