Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinai Prancūzijoje perka vynuogynus, Italijoje gamyklas, o Londone apartamentus

Nuo Italijos padangų gamyklų iki prabangių Londono apartamentų – Senajame žemyne veikiančių investuotojų iš Kinijos veiklos geografija yra plati. Vien tik praėjusiais metais Europoje privatūs ir valstybiniai Kinijos investuotojai į ekonomiką įšvirkštė apie 23 mlrd. dolerių. Praėjusiais metais daugiausia kinų pinigų sulaukė Italija ir Prancūzija.
Londonas
Londonas / 123rf.com nuotr.

Kaip skelbia Kinijos naujienų agentūra „Xinhua“, šios šalies investicijos Prancūzijoje praėjusiais metais siekė 3,62 mlrd. dolerių ir padėjo sukurti 1023 darbo vietas.

Suprasti akimirksniu

  • Prancūzijoje kinai daugiausia investuoja į NT ir viešojo maitinimo bei apgyvendinimo sektorių
  • Italiją komunistinės šalies investuotojai pamėgę dėl pramonės įmonių
  • Londone kinus masina apartamentai brangiuose miesto rajonuose
  • Baltarusijoje kinai daug šneka, bet mažai investuoja

Jau dabar Kinija yra antra pagal dydį investuotoja iš Azijos Prancūzijoje, šioje šalyje valdanti daugiau nei 600 kompanijų su daugiau negu 45 tūkst. darbuotojų.

Kinai Prancūzijoje šluoja viską – nuo Bordo regiono vynuogynų ir viešbučių iki priemiesčiuose esančių prekybos centrų.

Daugiau negu 80 proc. į Prancūziją atkeliaujančių kinų pinigų investuojama į nekilnojamąjį turtą bei viešojo maitinimo ir apgyvendinimo įstaigas.

Investicijomis iš komunistinės Kinijos pastaruoju metu mėgaujasi ir Italija. Praėjusiais metais valstybinis Kinijos konglomeratas „ChemChina“ už 7,7 mlrd. dolerių įsigijo italų padangų gamintoją „Pirelli“.

Dar prieš šį sandorį Italijos bendrovių su kinų investuotojais skaičius siekė 322, o šios įmonės darbu aprūpina apie 17 800 italų. Skirtingai nei Prancūzijoje, Italijoje kinai valdo nemažai pramonės bendrovių. Be to, net trys ketvirtadaliai Kinijos investicijų keliauja į pramone garsėjančios Šiaurės Italijos regionus – Lombardiją, Venetą ir Pjemontą.

„Pirelli” nuotr./„Pirelli“ R18 padanga
„Pirelli” nuotr./„Pirelli“ R18 padanga

Trečia pagal populiarumą Kinijos investuotojų pamėgta Europos šalis yra Didžioji Britanija. Kinus ypač masina nekilnojamasis turtas Londone. Tiesa, kaip rašo ft.com, dėl valiutų kursų svyravimų pastaruoju metu pastebima tendencija, jog perkami apartamentai šiek tiek pigesniuose Didžiosios Britanijos sostinės rajonuose nei anksčiau.

Naujienų portalo cnbc.com teigimu, Londoną kinai laiko saugia investicijų užuovėja. Turtingi kinai nevengia ir kosminėmis kainomis, tokiomis kaip 11 460 dolerių už kvadratinę pėdą, garsėjančių prabangių Londono rajonų, Kensingtono ir Mayfair, butų.

Didžiosios Britanijos NT ekspertai pažymi, kad Londonas kinus traukia kaip magnetas ir dėl to, kad Kinijos didmiesčiuose bei Honkonge ir Singapūre smarkiai ūgtelėjo išlaidos turto įsigijimui.

Be to, kinus į Londoną traukia ir aukšto lygio švietimo įstaigų gausa bei gyvenimo būdo patrauklumas.

Apie ekonominį bendradarbiavimą su Kinija ir investicijų pritraukimą iš šios šalies vis garsiau šneka ir autoritarinė Lietuvos kaimynė Baltarusija.

Minskas giriasi, kad praėjusiais metais prekybos apimtys tarp abiejų šalių siekė daugiau nei 3 mlrd. dolerių. Baltarusiai į Azijos milžinę išvežė prekių už 800 mln. dolerių, o importavo už 2,4 mlrd. dolerių.

Tiesa, be garsių ir pompastiškų deklaracijų, panašu, kad kinai į Baltarusiją investuoti neskuba. Verslo naujienų agentūros „Bloomberg“ duomenimis, Baltarusija nepatenka į daugiausiai kinų investicijų pritraukusių Europos šalių 16-tuką.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?