Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija apie JK sprendimą dėl „Huawei“: Didžioji Britanija tapo „Amerikos apgaulės auka“

Pekiną supykdė Didžiosios Britanijos sprendimas neleisti naudoti Kinijos technologijų milžinės „Huawei“ įrangos 5G tinklų infrastruktūroje.
„Huawei“ iškaba
„Huawei“ iškaba / „Scanpix“ nuotr.

Pekinas pareiškė, kad Londonas tapo „Amerikos apgaulės auka“, ir pažadėjo imtis priemonių Kinijos bendrovių interesams apsaugoti.

Jungtinės Karalystės (JK) vyriausybė antradienį pasidavė JAV spaudimui ir patvirtino laipsnišką Kinijos telekomunikacijų milžinės „Huawei“ pašalinimą iš 5G tinklų kūrimo, nepaisydama perspėjimo apie galimą Pekino atsaką.

„Kinija visapusiškai ir išsamiai įvertins šį reikalą ir imsis reikiamų priemonių, kad apsaugotų Kinijos bendrovių teises ir interesus“, – pranešė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Hua Chunying.

„Visi [Didžiosios Britanijos] sprendimai ir veiksmai turės savo kainą“, – teigė Hua Chunying.

JAV pareigūnai pasidžiaugė Didžiosios Britanijos sprendimu sakydami, kad tai rodo „didėjantį tarptautinį sutarimą“, kad „Huawei“ ir kitos įmonės, tariamai susijusios su Kinijos valstybe, kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.

Hua Chunying pareiškė, kad Londonas „[veikė] išvien su Jungtinėmis Valstijomis, siekdamas diskriminuoti, slopinti ir pašalinti „Huawei“, bei pareiškė, kad Didžioji Britanija tapo „Amerikos apgaulės auka“.

Pekinas įspėjo, kad Didžioji Britanija gali sulaukti tolesnių pokyčių, ir perspėjo Kinijos bendroves gerai pagalvoti apie investavimą šioje valstybėje.

Pastarąjį dešimtmetį viena kitą keitusios JK vyriausybės skatino plėtoti ekonominius ryšius tarp Didžiosios Britanijos ir Kinijos, kurie tapo ypač svarbūs Londonui užbaigiant pasitraukimą iš Europos Sąjungos.

„Tai yra problema, kelianti rimtą grėsmę Kinijos investicijų JK saugumui. Taip pat kyla klausimas, ar galime tikėtis, kad JK rinka išliks atvira, teisinga ir nediskriminuojanti“, – teigė Hua Chunying.

„Mes taip pat priminėme visoms Kinijos įmonėms, kad jos skirtų didelį dėmesį didėjančiam politinio saugumo pavojui, su kuriuo verslas susiduria JK“, – pridūrė Hua Chunying.

O „Huawei“ atstovas spaudai Jungtinėje Karalystėje Edwardas Brewsteris po vakarykščio sprendimo pareiškė: „Šis sprendimas – bloga žinia visiems, gyvenantiems JK ir turintiems mobilųjį telefoną. Draudimas pirkti 5G įrangą iš „Huawei“ greičiausiai pristabdys šalies skaitmenizacijos procesus, padidins mobiliojo ryšio sąskaitas paprastiems vartotojams ir sustiprins skaitmeninę atskirtį.“

E.Brewsteris pridūrė, kad gamintoja yra įsitikinusi, jog nauji JAV apribojimai nepadarys įtakos gaminių, kuriuos ji tiekia Jungtinei Karalystei, atsparumui ar saugumui, todėl ragina JK vyriausybę dar kartą persvarstyti sprendimą.

„Gaila, kad mūsų dalyvavimas Jungtinės Karalystės tinklo infrastruktūros diegime tapo politizuotas, tačiau dar kartą pabrėžiame, kad tai susiję su JAV prekybos politika, o ne saugumo klausimais. Pastaruosius 20 metų „Huawei“ aktyviai prisidėjo prie JK tinklo infrastruktūros plėtros. Esame atsakingas verslas, todėl savo klientus palaikysime ir toliau“, – užtikrino „Huawei“ atstovas spaudai Jungtinėje Karalystėje.

„Artimiausiu metu planuojame atlikti išsamią apžvalgą apie tai, ką šis sprendimas reiškia mūsų verslui Jungtinėje Karalystėje, bei toliau bendrausime su JK vyriausybe ieškodami būdų, kaip galėtume prisidėti prie šalies skaitmenizacijos procesų“, – informavo E.Brewsteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas