Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinija pažadėjo PPO tęsti rinkos atvėrimo politiką, tačiau JAV teigia nematančios pokyčių

Kinija trečiadienį pažadėjo Pasaulio prekybos organizacijai (PPO) tęsti savo didžiulės rinkos atvėrimą, tačiau Jungtinės Valstijos pareiškė nematančios pokyčių Pekino elgesyje.
JAV, Kinija
JAV, Kinija / 123RF.com nuotr.

Kinija pažadą davė PPO atlikus Kinijos prekybos praktikos peržiūrą – tai yra uždara procedūra, reguliariai atliekama visų 164 organizacijos narių atžvilgiu.

PPO paskelbtoje ataskaitoje teigiama, jog Kinija pasiūlė paspartinti pastangas skatinti „naują rinkos vystymo paradigmą“ – strategiją, pagal kurią vidaus ir tarptautinės rinkos stiprina viena kitą, o vidaus rinka „sudaro pagrindą“.

„Visiškai išnaudojanti vidaus paklausos potencialą, nauja plėtros paradigma padeda geriau sujungti vidaus ir tarptautines rinkas, geriau išnaudoti tiek tarptautines, tiek vidaus rinkas ir išteklius, taip pat pasiekti stipresnį ir tvaresnį vystymąsi“, – sakoma ataskaitoje.

Pekinas yra įsitikinęs, kad planas „visiškai išlaisvins“ potencialią didžiulę vidaus paklausos rinką .

Kinija jau ne kartą yra įsipareigojusi tęsti savo rinkos atvėrimą, tačiau faktinė prekybos praktika dažnai sulaukia kritikos.

Pekinas įsitraukė į prekybos karą su Vašingtonu dėl kaltinimų nesąžiningu elgesiu.

Taip pat Kinijos laukia mūšis su Australija PPO. Kanbera ginčija Kinijos muitus miežiams ir prieštarauja sankcijoms dėl kitų prekių.

Praėjusį mėnesį Australija paprašė PPO nesutikti, kad Kinija įvestų žalingus muitus Australijos vyno eksportui.

Ataskaitoje Kinija teigė norinti įgyvendinti „aktyvesnę importo politiką“ ir toliau plėsti bandomąsias laisvosios prekybos zonas.

Kalbant apie klimato krizę, dokumente dar kartą patvirtinta, kad Kinija sieks pasiekti neutralumą anglies dioksido išmetimo atžvilgiu iki 2060 metų.

Pastarąjį kartą Kinijos prekybos politikos apžvalga buvo atlikta 2018 metais.

Jungtinės Valstijos, vadovaujamos buvusio prezidento Donaldo Trumpo, suabejojo ​​Kinijos teise būti PPO nare, kaltindamos Pekiną nepakankamai atvėrus savo rinką.

Komentuodamas ataskaitą. JAV nuolatinės misijos PPO vadovas Davidas Bisbee pareiškė, jog lūkesčiai, kad Kinija imsis atviros, į rinką orientuotos politikos, neišsipildė.

„Atrodo, kad Kinija nėra linkusi keistis“, – teigė jis.

„Vietoj to, Kinija pasinaudojo PPO naryste, kad taptų didžiausia prekiautoja PPO, ir dvigubai sugriežtino valstybės vadovaujamą, rinkai nepalankų požiūrį į prekybą, kenkdama JAV ir kitų šalių darbuotojams ir verslui“, – mano D.Bisbee.

„Mūsų pagrindinis nerimas dėl Kinijos prekybos režimo lieka neišspręstas“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas