Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos BVP 2020 metais augo lėčiausiu tempu per daugiau nei keturis dešimtmečius

Kinijos ekonomika pernai augo lėčiausiu tempu per daugiau nei keturis dešimtmečius, nepaisant atsigavimo po koronaviruso protrūkio, parodė pirmadienį paskelbti oficialūs duomenys.
Kinijos juaniai
Kinijos juaniai / 123RF.com nuotr.

2,3 proc. siekęs augimas yra mažiausias rodiklis nuo tada, kai aštuntajame dešimtmetyje Kinijoje buvo pradėtos didžiulio masto ekonominės reformos.

Kinijos nacionalinis statistikos biuras teigė, kad praėjusiais metais stebėta „sunki ir sudėtinga aplinka tiek namuose, tiek užsienyje“, o pandemija turėjo „didžiulį poveikį“.

Augimas smarkiai skyrėsi nuo 2019 metais fiksuoto 6,1 proc. lygio ir buvo pats mažiausias per pastaruosius dešimtmečius, o jį lėmė silpna vidaus paklausa ir prekybos įtampa.

Tačiau tai geresnis rezultatas nei prognozavo naujienų agentūros AFP apklausti 13 finansų įstaigų analitikai, kurie prognozavo 2 proc. augimą.

Pasaulio ekonomiką nusiaubusio COVID-19 protrūkis pirmą kartą užfiksuotas vidurio Kinijoje 2019 metų pabaigoje, o antroji pagal dydį pasaulio ekonomika taip pat tapo pirmoji, atšaukusi ribojamąsias priemones.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kinijos juaniai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kinijos juaniai

Manoma, kad Kinija bus vienintelė pagrindinė pasaulio ekonomika, kuri 2020 metus baigė augimu.

Paskutinį 2020 metų ketvirtį Kinijos ekonomikos atsigavimas tęsėsi ir, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, ir siekė 6,5 proc. – daugiau nei tikėtasi.

Tai reiškia, kad Kinija grįžo į ikipandeminę trajektoriją, nors 2020 metų augimas vis dar yra blogiausias rezultatas nuo 1976 metų, kai ekonomika susitraukė 1,6 procento, likus dvejiems metams iki Dengo Xiaopingo reformų, kurios buvo skirtos atsisakyti komunistinio stiliaus centrinio planavimo bei kurios pavertė Kiniją pramonės, prekybos ir technologijų milžine.

Visgi Kinijos nacionalinis statistikos biuras komisaras Ning Jizhe pirmadienį žurnalistams teigė, kad Kinijos ekonomikos atsigavimo pagrindas „vis dar nėra tvirtas“.

„Kintančioje pandemijos dinamikoje ir išorinėje aplinkoje esama daug neapibrėžtumų“, – teigė jis.

Remiantis naujausiais duomenimis, pramonės gamyba išaugo 2,8 proc. 2020 metais, palyginti su 2019-aisiais.

Mažmeninė prekyba, kurios atsigavimas atsiliko nuo pramoninės veiklos, per metus susitraukė 3,9 proc., nes vartotojai sumažino išlaidas siaučiant pandemijai.

Nedarbo lygis miestuose išliko 5,2 proc., pasak Ning Jizhe, naujai įsidarbinusių miestuose žmonių skaičius viršijo 11 mln. ir pranoko 9 mln. tikslą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kinija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kinija

Vis dėlto ekspertai įspėjo, kad nedarbas gali būti didesnis, nei rodo oficialūs duomenys, nes Kinijoje yra didelis skaičius neoficialiai dirbančių žmonių.

„Stiprėjantis Kinijos ekonomikos atsigavimas ketvirtąjį 2020 metų ketvirtį atspindėjo gerėjančias privataus vartojimo išlaidas ir augantį grynąjį eksportą“, – naujienų agentūrai AFP teigė Rajivas Biswasas iš tyrimų bendrovės „IHS Markit“.

Jis pridūrė, kad eksportui padėjo atsigauti JAV ir Europos užsakymai, įskaitant medicininės įrangos užsakymus pandemijos metu.

Žvelgiant į ateitį, nauji vyriausybės apribojimai dėl COVID-19 protrūkių dviejose provincijose gali trukdyti pirmojo ketvirčio augimui šiais metais, pareiškė Louisas Kuijsas, tyrimų bendrovės „Oxford Economics“ analitikas. Tačiau jis pridūrė: ‚Kol kas manome, kad didelio ekonominio poveikio rizika yra maža, atsižvelgiant į tai, kaip Kinijai pavyksta suvaldyti protrūkius.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai