Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos centrinis bankas sumažino bazinę palūkanų normą – pirmą kartą per 20 mėnesių

Kinijos centrinis bankas pirmadienį pirmą kartą per beveik dvejus metus sumažino bazinę palūkanų normą, siekdamas paspartinti antrosios pasaulio ekonomikos augimą.
Kinijos centrinis bankas
Kinijos centrinis bankas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kinija Bankas

Bankas savo pranešime nurodė sumažinęs bazinę palūkanų normą – vadinamąją paskolų patikimiausiems paskolų gavėjams palūkanų normą (angl. loan prime rate, arba LPR), – nuo 3,85 iki 3,8 procento.

Tai yra pirmas palūkanų normos, kurią komerciniai bankai taiko nustatydami palūkanas lėšų pasiskolinusioms įmonėms, sumažinimas nuo 2020 metų balandžio mėnesio.

Be to, kiek anksčiau šį mėnesį bankas nusprendė sumažinti kapitalo rezervo reikalavimus bankams, o tai, pasak jo, į ekonomiką atleis 1,2 trln. juanių (188 mlrd. JAV dolerių).

„Šiandienos sumažinimas iš karto pasijus per dar negrąžintų verslo paskolų kintamąsias palūkanas, taip pat turėtų lemti pigesnes paskolas su fiksuotomis palūkanomis naujiems skolininkams“, – mano „Capital Economics“ vyriausiasis Azijos ekonomistas Markas Williamsas.

„Tikimės, kad netrukus bus sumažintas penkerių metų trukmės LPR, dėl to būsto paskolos šiek tiek atpigs ir tai padės vyriausybės pastangomis palaikyti būsto paklausą“, – pridūrė jis.

Sumažėjimas įvyko nepaisant nerimo dėl infliacijos, gamybos savikainai padidėjus iki tokio lygio, koks paskutinį kartą buvo stebėtas XX amžiaus 10-ojo dešimtmečio viduryje.

Kinija buvo vienintelė didžioji ekonomika, 2020 metais augusi, nepaisant pandemijos, tačiau augimas šiais metais sulėtėjo dėl problemų, susijusių su įsisenėjusia skolų krize jos nekilnojamojo turto sektoriuje ir vietos COVID-19 protrūkių.

Nekilnojamojo turto pramonė – pagrindinis ekonomikos augimo veiksnys – ir toliau kelia nerimą, nes kelios didelės įmonės, įskaitant „Evergrande“, pastarosiomis savaitėmis neįvykdė su įsiskolinimu susijusių įsipareigojimų.

Tuo tarpu viruso protrūkiai šalies rytiniuose ir pietiniuose pramonės centruose taip pat privertė apriboti veiklą kai kuriuose rajonuose, o šimtams tūkstančių žmonių buvo taikomas karantinas ir kiti apribojimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai