Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 04

Kinijos ekonomika negaluoja: tai pajus ir lietuviai

Antra didžiausia pasaulio ekonomika susiduria su nemenkais iššūkiais – jaunimo nedarbas Kinijoje rekordinis, o nekilnojamojo turto milžinė „Evergrande“ įklimpusi į skolas. Nors tiesioginių ryšių tarp Lietuvos ir Kinijos ekonomikų nėra daug, ekspertai pastebi, kad Rytų milžinės patiriamų sunkumų pasekmės iki mūsų atsirita per Vokietijos užsakymus Lietuvos pramonės įmonėms.
Kinijos įmonės „Evergrande“ gyvenamųjų namų kompleksas Uhane
Kinijos įmonės „Evergrande“ gyvenamųjų namų kompleksas Uhane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sakoma, kad kai nusičiaudi Jungtinės Amerikos Valstijos, suserga visas pasaulis, o „peršalimo simptomų“ jau kurį laiką netrūksta ir Kinijos ekonomikoje.

Jaunimo nedarbas Kinijos komunistų partijos valdomoje valstybėje birželį užkopė iki rekordinių 21,3 proc. ir šie skaičiai laikyti gerai iliustruojančiais bendrą šalies ekonomikos būklę.

Vėliau Kinijos vyriausybė pranešė, kad kurį laiką jaunimo nedarbo rodiklių nebeviešins, tačiau konkrečių terminų, kiek laiko tai darys, nenurodė.

„Reuters“/„Scanpix“/Kinijos prezidentas Xi Jinpingas
„Reuters“/„Scanpix“/Kinijos prezidentas Xi Jinpingas

Vis giliau į problemas klimpsta ir Kinijos nekilnojamojo turto vystymo kompanija „Evergrande“, kuri yra ne tik didžiausia, bet ir labiausiai prasiskolinusi šio sektoriaus įmonė šalyje. Kaip rašo BBC, „Evergrande“ skolos siekia 300 mlrd. dolerių (286 mlrd. eurų), bendrovė susiduria su sunkumais mokėdama paskolų palūkanas.

Reaguodamas į Kinijoje kilusią NT krizę, kuri gali pakenkti ne tik Kinijos, bet ir kitų regiono šalių ekonomikoms, Pasaulio bankas pirmadienį sumažino šių metų Kinijos bendrojo vidaus produkto augimo prognozę iki 4,4 proc. (balandį prognozuotas 4,8 proc. augimas).

Ar Kinijos problemos gali atvilnyti ir iki Lietuvos ekonomikos? To 15min paklausė ekspertų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas