Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinijos ekonomika trečiąjį ketvirtį augo lėčiausiai per devynerius metus

Kinijos ekonomika trečiąjį ketvirtį augo lėčiausiai per devynerius metus ir ekspertai tai sieja su vyriausybės pastangomis spręsti skolų problemas bei su ginču su Jungtinėmis Valstijomis dėl prekybos.
Kinijos juaniai
Kinijos juaniai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Oficialiais bendrojo vidaus produkto (BVP) duomenimis, kuriuos penktadienį paskelbė Kinijos nacionalinis statistikos biuras, antras pagal dydį pasaulio ūkis liepos–rugsėjo mėnesiais, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, padidėjo 6,5 procento.

Pirmąjį ketvirtį metinis prieaugis sudarė 6,8 proc., o antrąjį – 6,7 procento. Nors augimo tempas sulėtėjo, jis atitinka maždaug 6,5 proc. augimo tikslą, kurį šiems metams nustatė Kinijos ekonominės politikos formuotojai.

„Nepaisant itin sudėtingos aplinkos užsienyje ir didžiulių reformų bei plėtros uždavinių vidaus rinkoje“, Kinijos ekonomikos augimas apskritai tebebuvo stabilus, pareiškė statistikos biuro atstovas spaudai Mao Shengyongas.

Prekybos ginčas su Jungtinėmis Valstijomis kilo Kinijos ekonomikai gana sudėtingu laiku, nes vyriausybė kaip tik deda daug pastangų, siekdama spręsti didžiulių skolų problemas. Dėl to yra griežtinamos skolinimo sąlygos ir mažėja investicijos į infrastruktūrą.

Penktadienį paskelbti duomenys parodė, kad investicijos į ilgalaikį turtą sausio–rugsėjo mėnesiais, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, padidėjo 5,4 procento. Tačiau metais anksčiau šios investicijos buvo smukusios į rekordiškai žemą lygį, nes Pekinas tuomet ribojo išlaidas tiltams, geležinkeliams ir greitkeliams.

Analitikai sako, kad ekonomikos augimo lėtėjimas Pekiną gali paskatinti atsisakyti fiskalinio atsargumo.

Kinijos ministrų kabinetas jau davė suprasti, jog ateinančiais mėnesiais padidins paramą infrastruktūros projektams ir paspartins jų patvirtinimo procesą, nors ekspertai mano, kad to bus imtasi tik kitąmet.

Atsirandant vis daugiau kliūčių eksportui, Pekinui tenka vis labiau kliautis savo vartotojais, kaip ekonomikos augimo varomąja jėga.

Ir rugsėjį, palyginti su tuo pat mėnesiu pernai, mažmeninės prekybos apyvarta Kinijoje padidėjo 9,2 procento. Metinis prieaugis buvo didesnis negu rugpjūtį, kuomet sudarė 9 proc., ir didesnis negu prognozuota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas