Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinijos eksportas liepą smuko labiausiai per daugiau kaip dvejus metus

Kinijos ekonomikai – antrai pagal dydį pasaulyje – susiduriant su vangia pasauline paklausa ir vidaus rinkos augimo lėtėjimu, šalies eksportas liepą sumažėjo labiausiai per daugiau kaip dvejus metus, parodė antradienį paskelbti oficialūs duomenys.
Uostas
Uostas / „Scanpix“/AP nuotr.

Tikėtina, kad šie duomenys šalies vadovus, kurie pastarosiomis savaitėmis nustatė virtinę skatinamųjų priemonių, paskatins imtis aktyvesnių veiksmų ekonomikos augimui atgaivinti.

Muitinės paskelbtais duomenimis, Kinijos produktų pardavimas užsienio rinkoms praėjusį mėnesį, palyginti su tuo pat laikotarpiu metais anksčiau, sumažėjo 14,5 proc. ir metinis nuosmukis buvo fiksuotas trečią mėnesį iš eilės.

Smukimas buvo didesnis negu prognozuota ir didžiausias nuo 2020 metų sausio–vasario mėnesių laikotarpio, kuomet eksportas buvo sumažėjęs 17,2 proc., o ekonomika pirmosiomis COVID-19 pandemijos savaitėmis buvo sustojusi.

Išskyrus trumpą atsigavimą kovo ir balandžio mėnesiais, Kinijos eksportas nuolat mažėja nuo pernai spalio.

Kiniškų produktų tarptautinė paklausa pastaraisiais mėnesiais mažėjo ir prie to, be kita ko, prisidėjo recesijos grėsmė Jungtinėse Valstijose ir Europoje, taip pat didelė infliacija.

Birželį, palyginti su metais anksčiau, eksportas sumažėjo 12,4 procento.

Tuo tarpu Kinijos importas liepą mažėjo devintą mėnesį iš eilės ir smuko 12,4 proc., parodęs, kad vidaus paklausa yra vangi.

Šie prekybos duomenys yra naujausi rodikliai, iš kurių matyti, kad Kinijos atsigavimas po COVID-19 pandemijos išsisėmė.

Balandžio–birželio mėnesiais, palyginti su ankstesniu ketvirčiu, šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) paaugo vos 0,8 proc., o jaunimo nedarbas pasiekė rekordines aukštumas, viršijęs 20 procentų.

Oficialus pramonės sektoriaus pirkimo vadybininkų indeksas (PMI) liepą pasiekė 49.3 punkto, nusileidęs žemiau 50 punktų kartelės, kuri sektoriaus augimą skiria nuo smukimo.

Nekilnojamojo turto sektoriuje tebetvyro sumaištis, nes didžiausi plėtotojai nesugeba užbaigti būsto projektų, dėl to būsto pirkėjai rengia protestus ir boikotuoja būsto paskolas.

Šalies aukščiausi vadovai, vadinami Politiniu biuru, yra įspėję, kad ekonomika susiduria su „naujais sunkumais ir iššūkiais“, taip pat „paslėptais pavojais svarbiausiose srityse“.

Praėjusį mėnesį Kinijos Valstybės taryba paskelbė 20 punktų planą, kuriuo siekiama didinti visuotinį vartojimą ir kuris apima būsto, kultūros ir turizmo sritis, taip pat ekologišką vartojimą, pavyzdžiui, elektrines transporto priemones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas