Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinijos juanis rekordiškai nuvertėjo JAV dolerio atžvilgiu

Kinijos juanis trečiadienį smuko į rekordines žemumas stiprėjančio JAV dolerio atžvilgiu už žemyninės Kinijos ribų, nepaisant pastarųjų centrinio banko pastangų sustiprinti valiutą.
Kinijos juaniai
Kinijos juaniai / 123RF.com nuotr.

„Bloomberg“ duomenimis, vadinamojo ofšorinio juanio – kuris platinamas už žemyninės Kinijos ribų ir kuriuo prekiaujama laisviau nei valiuta vidaus rinkoje – kursas trečiadienį nukrito iki 7,2386 juanio už vieną JAV dolerį.

Tai yra didžiausias dviejų valiutų vertės skirtumas nuo tada, kai 2010 metais Honkongo kliringo bankams buvo suteiktas leidimas laisvai atidaryti sąskaitas ženminbi juaniais.

Dėl vis griežtėjančio JAV Federalinio rezervo sistemos (FRS) tono ir lūkesčių, susijusių su tolesniais palūkanų normų didinimais, siekiant kovoti su sparčiai augančia infliacija, investuotojai ėmė pirkti dolerius, todėl amerikiečių valiutos kursas pasiekė rekordines arba kelių dešimtmečių aukštumas kitų pagrindinių valiutų atžvilgiu.

Žemyninis juanis, kuris nėra laisvai konvertuojamas ir kurio kurso svyravimai yra ribojami iki 2 proc. nuo kiekvieną dieną centrinio banko nustatomo kurso, trečiadienį taip pat smuko į 14 metų žemumas – iki – 7,2297 juanio už JAV dolerį.

Nuvertėjimas įvyko nepaisant pastarojo meto Kinijos centrinio banko pastangų apsaugoti valiutos vertę be tiesioginio įsikišimo.

Kinijos ekonomiką pastaraisiais mėnesiais stabdė su COVID-19 susijusios ribojamosios priemonės, ekstremalūs orai ir nekilnojamojo turto rinkos nuosmukis.

Staigus ekonomikos augimo sulėtėjimas paskatino pareigūnus pastaraisiais mėnesiais paskelbti keletą švelninimo priemonių, skirtų teikti paramą, tačiau tai sukėlė spaudimą juaniui, nes FRS ir toliau griežtina savo pinigų politiką.

Visgi juanio nuvertėjimas gali reikšti, kad „centrinis bankas bent jau turės skirti daugiau dėmesio nei anksčiau“ vidaus stimulų ir užsienio valiutos politikos subalansavimui, antradienį parašė „Tianfeng Securities“ analitikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas