Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 08 /14:19

Kinijos prekių importuotojų sukčiavimą ignoravusi Didžioji Britanija ES biudžetui turi grąžinti 2 mlrd. eurų

Kinijos prekių importuotojų sukčiavimą stambiu mastu ignoravusi Didžioji Britanija į Europos Sąjungos (ES) biudžetą turi grąžinti 2 mlrd. eurų, trečiadienį pareiškė ES kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF).
Londone lietuviai perka įvairiausias prekes - nuo drabužių iki higienos priemonių.
Londone lietuviai perka įvairiausias prekes - nuo drabužių iki higienos priemonių. / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

„Europos Komisijai rekomenduojame susigrąžinti šiuos pinigus iš Jungtinės Karalystės“, – nurodoma OLAF laiške, elektroniniu paštu atsiųstame agentūrai AFP.

Pasak OLAF, Didžioji Britanija ignoravo tai, kad Kinijos prekių importuotojai aktyviai naudojo suklastotas sąskaitas faktūras ir muitinei teikė melagingus duomenis. Dėl to ES negavo 1,99 mlrd. eurų (2,1 mlrd. JAV dolerių) muitų pajamų.

OLAF atliktas tyrimas parodė, kad 2013–2016 metais sukčiautojai išvengdavo muitų, naudodamiesi suklastotomis sąskaitomis faktūromis ir deklaruodami neteisingą į Jungtinę Karalystę importuojamų prekių muitinę vertę.

Pasak tarnybos, „kitaip negu keliose kitose valstybėse narėse, kurios ėmėsi veiksmų siekdamos kovoti su šiais sukčiautojais“, tokio sukčiavimo mastas Didžiojoje Britanijoje toliau didėjo.

Tarnyba taip pat pažymėjo, kad dėl šio sukčiavimo kitos ES šalys, kaip antai Prancūzija, Vokietija, Ispanija ir Italija, negavo 3,2 mlrd. eurų nacionalinių PVM pajamų.

OLAF tyrime daugiausia dėmesio buvo skirta Anglijos Filikstou ir Doverio uostams – pagrindinėms į Europą gabenamų Kinijos tekstilės gaminių ir avalynės įvežimo vietoms, rašo leidinys „Politico“. Didžioji Britanija, panašu, buvo tapusi pagrindine šių prekių pristatymo vieta – net prekės, kurios laivu atgabenamos į Hamburgą, keltu nugabenamos į Doverį, kur joms įforminamos Europos muitinės procedūros.

Kaip Didžiosios Britanijos muitinės dosnumo šių drabužių atveju pavyzdį OLAF paminėjo atvejį, kai deklaracijoje buvo nurodyta, kad moteriškų kelnių muitinė vertė siekia 91 centą už kilogramą, nors medvilnės rinkos kaina tuomet sudarė 1,44 euro už kilogramą. O vidutinė įvairių ES šalių muitinei deklaruotų tokių kelnių kaina sudarė 26 eurus už kilogramą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito