Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinijos prezidentas atvyko į Portugaliją skatinti dvišalės prekybos

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas antradienį atvyko į Portugaliją dviejų dienų vizito, per kurį mėgins pagerinti dvišalės prekybos sąlygas, nepaisydamas Europoje augančio nerimo dėl didėjančios Pekino įtakos žemyne.
Kinijos ir Portugalijos prezidentai: Xi Jinpingas ir Marcelo Rebelo de Sousa
Kinijos ir Portugalijos prezidentai: Xi Jinpingas ir Marcelo Rebelo de Sousa / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per jo apsilankymą bus pasirašyti keli bendradarbiavimo susitarimai, viename kurių numatyta, kad Portugalijos pietvakarinis Sineso uostamiestis taps „naujojo Šilko kelio“ dalimi.

Pagal šią iniciatyvą Kinija siūlo paskolas geležinkelių, kelių ir uostų statyboms Azijoje, Europoje ir Afrikoje.

„Portugalija yra svarbus centras sausumos ir jūrų šilko keliuose“, – sakė Xi Jinpingas.

Pasak verslo laikraščio „Jornal de Negocios“ redaktoriaus Andre Verissimo, „jei Portugalija prisijungs prie šios iniciatyvos, ji bus pirmoji tai padariusi Vakarų Europos šalis“.

Portugalija, viena skurdžiausių Vakarų Europos šalių, po 2008 pasaulinės finansinės krizės atvėrė duris kinų investuotojams.

Ispanijos verslo mokyklos ESADE skaičiavimais, Kinijos investicijos 2010–2016 sudarė 3,6 proc. Portugalijos BVP.

Nors Kinijos didėjančią įtaką Europoje sveikina Graikija ir dar kelios Rytų Europos šalių, daug kas žemyne dėl to būgštauja.

Prancūzijos ir Vokietijos iniciatyva ES valstybės praėjusią savaitę susitarė dėl mechanizmo, kuriuo ketinama reglamentuoti užsienio investicijas, ypač iš Kinijos.

Portugalijos premjeras Antonio Costa nepritarė šiai iniciatyvai ir džiaugiasi, kad galutiniame susitarime šiuo klausimu Europos Komisijai suteikiamas tik patariamasis vaidmuo.

„Mes, portugalai, nesijaudiname dėl užsienio investicijų kilmės“, – pareiškė A.Costa ir paragino Europą vengti „protekcionizmo kelio“.

„Didelio masto investicijų“ beieškant

Kinija dabar kontroliuoja Portugalijos energetikos bendrovės EDP – šalies didžiausios įmonės – 28 proc. akcijų per korporaciją „China Three Gorges“ ir valstybinę tarptautinę investicijų kompaniją CNIC.

Kinijai taip pat priklauso dalis Portugalijos didžiausio banko BCP ir jos pirmaujančios draudimo bendrovės „Fidelidade“ akcijų. Remiantis kai kuriais skaičiavimais, į šią šalį kinų investuojamų lėšų suma siekti 12 mlrd. JAV dolerių (10,6 mlrd. eurų).

Ko gera, daugiausiai aistrų kyla dėl „China Three Gorges“ pastangų įsigyti EDP kontrolinį akcijų paketą, nors jau dabar ši korporacija yra įmonės pagrindinė akcininkė. Ši finansinė operacija, pradėta gegužę, vertinama apie 9 mlrd. eurų.

Nors sandorį sveikina Lisabonos vyriausybė, bendrovė rizikuoja susidurti su priežiūros institucijų keliamomis kliūtimis maždaug 15-oje šalių, kur veikia EDP – taip pat Jungtinėse Valstijose.

Kinija vos per dešimtmetį tapo Portugalijos 11-ąja didžiausia prekybos partnere, nors dar 2008-aisiais šiame sąraše buvo 28-a.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas