Prekybos ministrė Natasa Pilides antradienį įstatymų leidėjams teigė, jog gamintojai sandėliuose turi sukaupę daugiau nei 6 mln. kilogramų šio sūrio.
Paklausa per pastaruosius metus sumažėjo dėl visoje Europoje galiojusių COVID-19 apribojimų, dėl kurių sustojo svetingumo ir turizmo sektoriai.
Kipro vyriausybė paragino savo ambasadas užsienyje padėti realizuoti sūrio atsargas kitose rinkose, pažymėjo ministrė.
Balandį Europos Sąjunga po septynerius metus trukusios kampanijos leido paženklinti halumį Saugoma kilmės vietos nuoroda (SKVN).
Nors sūrininkai teigia, kad eksportas auga, jie parduoda šviežią produkciją, nes pardavus susikaupusias atsargas nuolatiniams klientams, kainos smarkiai kristų.
„Didesnių kiekių siuntimas mūsų nuolatiniams klientams ES reikštų, kad turėtume drastiškai sumažinti kainas, o tai sukeltų produkto devalvaciją“, – laikraščiui „The Financial Mirror“ teigė Kipro pieno gamintojų asociacijos pareigūnas Andreasas Andreou.
Bet kuriuo atveju halumio atsargos, pagamintos iki spalio 1 dienos, negali būti paženklintos ES SKVN prekių ženklu, todėl institucijos ieško rinkų už bloko ribų.
Išskirtinio skonio sūrus sūris, kurį galima valgyti šviežią arba keptą ant grotelių, 2020 metais gamintojams uždirbo rekordinius 260 mln. eurų, o eksportas siekė 40 tūkst. tonų.
Tai buvo didžiulis šuolis nuo 2013 metų, kai šio sūrio eksportas gamintojams atnešė mažiau nei 76 mln. eurų.
Nepaisant pandemijos, tikimasi, kad SKVN registracija ilgainiui padidins halumio eksportą.
Didžioji Britanija yra didžiausia sūrio realizavimo rinka, kuriai tenka apie 50 proc. eksporto pardavimų, o antrąją vietą užima Švedija.