Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 18

Klimato aktyvistas: jei nenorite krauti papildomo pelno prekybininkams, nuo liepos plastikinio maišelio neimkite

Nuo liepos 1 d. lengvieji plastikiniai maišeliai parduotuvėse kainuos – toks sprendimas Seime priimtas, siekiant mažinti aplinkos taršą. Kol kas dar neaišku, kiek šie maišeliai gali kainuoti, tačiau videolaidoje 15/15 klimato aktyvistas Lukas Tamulynas visus ragino pagalvoti, jog nuo liepos „apmokestintų plastikinių maišelių pirkimas kraus pelnus prekybos tinklams“. O mokslininkas R.Makuška teigė, jog popieriniai ar bioskaidūs maišeliai taip pat nėra geros alternatyvos.
„Lidl“ tampa pirmuoju iš didžiųjų prekybos tinklų Lietuvoje, kuriame nebelieka vienkartinių plastikinių pirkinių maišelių
Vienkartiniai plastikiniai maišeliai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prekybos tinklai jau ruošiasi nuo liepos įsigaliosiančiam pokyčiui ir atsargiai ima kalbėti apie tai, kiek vienkartiniai plastikiniai maišeliai gali kainuoti. Pavyzdžiui, „Norfa“ planuoja, kad už maišelį pirkėjams gali tekti susimokėti 1–5 centus.

PLAČIAU SKAITYKITE: Už plastikinius maišelius nuo liepos teks susimokėti: kaip tam ruošiasi prekybos tinklai?

Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto profesorius Ričardas Makuška laidoje 15/15 teigė, kad patys ploni plastikiniai maišeliai nėra labai kenksmingas produktas gamtai, tačiau tokiu jį padaro žmogaus veiksmai – perteklinis vartojimas. Dėl šios priežasties ir reikalingas plastikinių maišelių mokestis.

„Mokestis formuos įpročius ir gal tai užtruks kažkiek laiko, bet, manau, didžioji dalis žmonių tam pritars ir nešiosis savo maišelius arba ieškos kitų sprendimų, o nepirks tų maišelių“, – mano profesorius.

Eksperto nuomone, maišelių kaina negali būti labai aukšta, nes tai sukeltų visuomenės pasipriešinimą, tačiau siekiant pokyčių negali kainuoti ir 1 centą. „5 ar 10 centų yra tokia kaina, kuri gali būti abiem pusėms suprantama“, – teigė profesorius.

O klimato aktyvistas Lukas Tamulynas visus ragino pagalvoti, jog apmokestintų plastikinių maišelių pirkimas kraus pelnus prekybos tinklams.

„Man tiesiog norisi pasakyti žmonėms – nesvarbu, ar bus 5 centai, ar 10 centų, tai nueis prekybos tinklams. Mes, lietuviai, nelabai mėgstame, kai kažkas iš mūsų uždirba, tai šiuo atveju uždirbs prekybos tinklai, ir jeigu nenori duoti to papildomo pelno, tai neimk to maišelio“, – pridūrė L.Tamulynas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas