Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ko lietuviai nežino apie pensijų kaupimą? Įvardijo keisčiausius klausimus

Pensijai papildomai antroje pakopoje šiuo metu kaupia apie 1,4 mln. dirbančiųjų, tačiau daliai žmonių dėl šio proceso vis dar kyla nemažai klausimų. 15min paklausė pensijų fondų valdytojų, kokių keistų ar įdomių klausimų apie pensijų kaupimą yra sulaukę.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Neaiškumus dėl pensijų kaupimo galima suskirstyti į tris grupes, komentavo „Luminor investicijų valdymas“ vadovė Loreta Načajienė.

„Pirmieji kyla susipainiojus tarp investicinių produktų. Pavyzdžiui, būna atvejų, kai klientai painioja pensijų kaupimą su draudimu (t. y. vadina jį „pensijų draudimu“) arba indėliais, už kuriuos mokamos palūkanos“, – sakė L.Načajienė.

Prašo neinvestuoti sukauptų lėšų

Kita grupė neaiškumų susijusi su paties kaupimo pensijai antros ar trečios pakopos pensijų fonduose veikimu.

„Luminor“ nuotr./Loreta Načajienė
„Luminor“ nuotr./Loreta Načajienė

„Pavyzdžiui, klientai klausia: „į pensijų fondą aš moku pinigus, kodėl jie kaupiasi vienetais?“, „kodėl jūs toliau investuojate mano pinigus, jei aš nustojau mokėti įmokas?“ arba prašo „neinvestuoti mano pensijai kaupiamų lėšų, tegul tik kaupiasi įmokos. Vis dėlto svarbu pasakyti, kad blogų klausimų nebūna“, – gautus klausimus įvardijo pašnekovė.

Taip pat iš vykdomų apklausų pastebėta, kad skiriasi gyventojų lūkesčiai ir realūs veiksmai.

„Pavyzdžiui, 2021 m. lapkritį atlikta apklausa parodė, kad maždaug 6 iš 10-ies 18–29 metų amžiaus žmonių Lietuvoje mano, kad pensija jiems dar per toli, kad ja susirūpintų dabar, tačiau 7 iš 10-ies taip pat sutinka, kad pradėti investuoti ateičiai reikėtų iki sulaukiant 35-erių“, – teigė ji.

Tuo metu „Swedbank investicijų valdymo“ direktorius Tadas Gudaitis sakė, kad pasitaiko, jog žmonės, kurie pensijai kaupia antroje pakopoje ir metinėje ataskaitoje pamato, kad sukaupta suma sumažėjo, klausia, kas padengs nuostolį arba grąžins „pradingusią“ iš sąskaitos sumą.

Asmeninio archyvo nuotr./Tadas Gudaitis
Asmeninio archyvo nuotr./Tadas Gudaitis

„Šiuo atveju atsakome, paaiškiname klientams, kad ilgalaikėje perspektyvoje jie turi sukaupę ženkliai daugiau santaupų, nei buvo pervesta lėšų, nes ilgesnio laikotarpio pensijų kaupimo rezultatas yra teigiamas, t.y. sukaupta daugiau, nei buvo įmokėta įmokų“, – teigė T.Gudaitis.

Klausia, ar išvykdami į emigraciją gali atsiimti lėšas

Taip pat žmonės, pasak T.Gudaičio, teiraujasi, ar gali pasiimti sumokėtas įmokas iš „Sodros“ ar pensijų kaupimo bendrovės, kad padengtų įsiskolinimus ir išlaidas.

„Šiuo atveju klientams atsakome, kad galimybių pasiimti sumokėtas įmokas nėra, teisė gauti pensijų išmoką iš II pakopos pensijų fondų įgyjama tik sukakus senatvės pensijos amžiui arba jei yra paskirta išankstinė valstybinė socialinio draudimo senatvės pensija. Tad žmonės turėtų mokytis atsakingai planuoti savo finansus ir einamuosius įsipareigojimus“, – pažymėjo T.Gudaitis.

123RF.com nuotr./Eurai
123RF.com nuotr./Eurai

Taip pat gan dažnai pasitaikantis klausimas, pasak jo, yra susijęs su emigracija.

„Žmonės klausia, ar išvykstant gyventi į kitą šalį galima sukauptas lėšas pervesti ar išsiimti. Čia galioja tas pats atsakymas, kad galimybių pasiimti sumokėtas įmokas nėra iki kol sukaks senatvės pensijos amžius arba jei yra paskirta išankstinė valstybinė socialinio draudimo senatvės pensija“, – teigė T.Gudaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas