Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl įsipilti degalų antradienį kainuoja 10 centų brangiau nei sekmadienį?

Vasaros savaitgaliais kainos miestų degalinėse krenta maždaug 10 centų. Už savo lėšas degalus pildami vairuotojai su tuo jau apsiprato, o prekeiviai teigia, kad tokia tradicija gimė dėl konkurencijos.
Gruodžio 18 dieną degalų kainos Vilniaus degalinėse
Degalai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ar kada nors atkreipėte dėmesį, kada geriausia užsukti į degalinę? Savaitgalį ir darbo dieną apsilankę toje pačioje degalinėje ir palyginę kainas švieslentėje galite likti nustebę – jos skiriasi maždaug 10 centų.

Pavyzdžiui, sekmadienį sostinės Žirmūnų gatvėje esančioje „Neste Lietuva“ degalinėje litras dyzelinių degalų kainavo 1,079 euro, o antradienį – 1,179 euro. Žinoma, naftos kaina per šį laikotarpį tiek nesvyravo.

Atitinkamai sekmadienį litras 95 benzino kainavo 1,179 euro, o antradienį jau 1,279 euro.

„Neste Lietuva“ degalų kainų skirtumai. Kairėje pusėje – birželio 30 d., dešinėje – liepos 2 d.
„Neste Lietuva“ degalų kainų skirtumai. Kairėje pusėje – birželio 30 d., dešinėje – liepos 2 d.

Kitoje Vilniuje (Sporto g.) įsikūrusios „Circle K Lietuva“ tinklo degalinėje situacija panaši. Sekmadienį už litrą dyzelinių degalų reikėjo pakloti 1,096 euro, o antradienį jau 1,196 euro. Litras 95 benzino savaitgalį kainavo 1,196 euro, o darbo dieną – 1,296 euro.

Kalta konkurencija

Suomijos kapitalo degalinių tinklo „Neste Lietuva“ generalinis direktorius Ringaudas Steikūnas aiškino, kodėl vasaros savaitgaliais degalus piltis yra maždaug 10 centų pigiau.

„Šitoje didelėje konkurencinėje aplinkoje kartais rengiamos akcijos, reklaminės kampanijos, dėl to jos ir skiriasi. (...) Tai tiesiog reklaminė kampanija, reklaminė akcija“, – 15min kalbėjo jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Neste Lietuva“ direktorius Ringaudas Steikūnas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Neste Lietuva“ direktorius Ringaudas Steikūnas

Tą pačią priežastį įvardijo ir Kanados kapitalo degalinių tinklo „Circle K Lietuva“ degalų kategorijos vadovas Rokas Laurinavičius.

„Jūsų minimu atveju tinklas bendros akcijos netaikė, žemesnę kainą nulėmė reakcija į konkurencines sąlygas“, – teigė jis.

Žemesnę kainą nulėmė reakcija į konkurencines sąlygas, – teigė R.Laurinavičius.

„Circle K Lietuva“ atstovas aiškino, kad galutinė degalų kaina priklauso nuo to, ar klientas dalyvauja lojalumo programoje, ar tinklas taiko terminuotą akciją visiems pirkėjams.

„Taip pat – kokia konkrečiai degalinė pasirenkama pasipildyti degalų bakui, nes degalinės papildomai reaguoja į konkurencinę aplinką, susiklosčiusią konkrečiai toje vietovėje“, – pabrėžė R.Laurinavičius.

Savaitgaliais pilasi daugiau?

Mažesnes degalų kainas savaitgaliais siūlo ir kitas degalinių tinklas – „Viada LT“.

„Vasara – atostogų metas, keliavimo laikas, kuris ypač juntamas savaitgaliais. Atsižvelgdami į tai, vasaros metu savaitgaliais vykdome akcijas, kurių metu sumažiname degalų kainas ir papildomai taikome specialias nuolaidas prekėms ir paslaugoms“, – 15min teigė įmonės mažmeninės prekybos direktorius Vytautas Bacevičius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Degalai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Degalai

„Neste Lietuva“ generalinis direktorius išskiria dvi klientų grupes.

„Yra skirtingi klientai: B2B (angl. business to business) ir B2C (angl. business to consumer). Natūralu, darbo dienomis pirmieji pilasi daugiau, savaitgaliais mažiau, o fiziniai asmenys šitą karštą vasarą, ypač jei važiuoja kur nors toliau, natūralu, kad pilasi daugiau degalų“, – sakė jis.

Fiziniai asmenys šitą karštą vasarą, ypač jei važiuoja kur nors toliau, natūralu, kad pilasi daugiau degalų, – kalbėjo R.Steikūnas.

R.Steikūnas neatskleidė, kiek laiko dar tęsis ši akcija, tik patikino, kad tai priklausys nuo konkurentų veiksmų ir įmonės planų.

Kodėl kainos skiriasi?

„Jeigu viena įmonė suplanavo, kad savaitgaliais, sakykim, kai orai geri, darys tokias kainų akcijas, labai dažnai ir kitos įmonės paseka ir nuleidžia kainas“, – pastebi Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos vadovė Daiva Jokšienė.

Jeigu viena įmonė suplanavo, kad savaitgaliais, kai orai geri, darys tokias kainų akcijas, labai dažnai ir kitos įmonės nuleidžia kainas, – sako D.Jokšienė.

Ji pabrėžia, kad visos įmonės degalų kainas ir akcijas nustato pačios.

„Suplanuotos akcijos būna vasarą, būna ir žiemą, ir nebūtinai savaitgaliais. Įmonės jau būna iš anksto suplanavusios, kad per kokias nors šventes, pavyzdžiui, Motinos dieną ar Lapkričio 1-ąją, arba tam tikromis dienomis vartotojams pateiks specialias kainas. Ir dabar, ko gero, yra taip“, – kalbėjo asociacijos vadovė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ Daiva Jokšienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ Daiva Jokšienė

Be to, neretai mažesniuose miesteliuose degalų kainos apskritai yra mažesnės nei didmiesčiuose.

„Yra įvairių priežasčių, dėl kurių tam tikroje vietoje kainos yra vienokios ar kitokios. Tiesiog galbūt tuose miesteliuose nėra daug degalinių, bet ir vartotojų taip pat nėra daug, todėl konkurencija daro savo“, – sakė D.Jokšienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento