Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kodėl nereikalingos kalėdinės dovanos Lietuvoje nugula stalčiuose, o užsienyje jas grąžina?

Per Kalėdas gavę dovanas maloniai šypsomės ir dėkojame, tačiau ne visos jos patinka ir yra reikalingos. Vieni tokias dovanas slepia stalčiuose ar aukščiausiose lentynose, kiti jas perdovanoja, o treti – grąžina pardavėjams. Nepageidaujamų kalėdinių dovanų grąžinimas – įprasta praktika užsienyje, o kaip yra Lietuvoje?
Dovana.
Nepatikusi dovana / Fotolia nuotr.

Netikusias kalėdines dovanas kitų šalių gyventojai nepatingi grąžinti pardavėjams. Kaip skelbia „The Telegraph“, pirmoji nepageidaujama dovana Anglijoje buvo grąžinta Vilkšyre, vos išaušus Kalėdų rytui – 7.02 val.

Pasak „The Wall Street Journal“, bendra grąžintų kalėdinių dovanų suma JAV gali siekti nuo 90 iki 95 milijardų JAV dolerių. Dažniausiai grąžinami daiktai: madingi moteriški drabužiai, žaislai, virtuviniai įrankiai.

15min domėjosi, ar Lietuvos gyventojai prekybininkams grąžina netikusias kalėdines dovanas?

123RF.com nuotr./Dovana
123RF.com nuotr./Dovana

Grąžina retai?

„Aprangos“ grupės, valdančios tokias drabužių parduotuves kaip „Mango“, „Zara“, „Pull&Bear“, „Massimo Dutti“, pardavimų ir rinkodaros skyriaus vadovė Irma Marcinkienė 15min teigė, kad Lietuvoje nepastebi kalėdinių dovanų grąžinimo tendencijos.

„Drabužiai ar aksesuarai nėra dažnai grąžinama dovana, nepastebime tendencijų, kad po švenčių būtų itin pagausėję grąžinimų. Artimiesiems dovanodami drabužius klientai dažniausiai žino jų norus ir lūkesčius, tačiau pasitaiko, kad grįžtama norint pakeisti dovanos dydį“, – tikino ji.

Drabužiai ar aksesuarai nėra dažnai grąžinama dovana, nepastebime tendencijų, kad po švenčių būtų itin pagausėję grąžinimų, – teigė „Aprangos“ grupės atstovė.

Panašu, kad elektronikos dovanos taip pat retai grįžta pas pardavėjus.

„Lyginant pirmąsias dienas po Kalėdų su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu – prekių grąžinimo augimo nefiksuojame. Bendras grąžinimų skaičius – labai mažas: grąžintų prekių suma net nesiekia pusės procento nuo visų šventiniu laikotarpiu parduotų prekių“, – 15min komentavo buitinės technikos ir elektronikos prekybos tinklo „Topo centras“ generalinis direktorius Remigijus Štaras.

123RF.com nuotr./Kalėdų dovanos
123RF.com nuotr./Kalėdų dovanos

Panašiai kalbėjo ir elektroninės parduotuvės Pigu.lt atstovė.

„Tendencijos, kad klientai būtų linkę grąžinti mūsų el. parduotuvėje pirktas dovanas, nepastebime“, – patikino įmonės komunikacijos vadovė Raimonda Strazdauskaitė.

Ką galima ir ko negalima grąžinti?

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) Tarptautinių ir viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Natalija Jarmulkovič atkreipia dėmesį, kad svarbu žinoti, ar įsigyta prekė/ gauta dovana nepatenka į negrąžinamų prekių sąrašą.

„Į minėtą sąrašą, be kitų prekių, patenka šventiniu laikotarpiu ypač aktualūs elektros prietaisai ir įrenginiai (pavyzdžiui, mobilieji telefonai, kompiuteriai, elektrinės girliandos ir kt.), žaislai, žaidimai, knygos, parfumerijos ir kosmetikos gaminiai, juvelyriniai dirbiniai, laikrodžiai ir kt.

Jei norima grąžinti prekė patenka į šį sąrašą ir yra kokybiška, vartotojas ją gali grąžinti tik pardavėjui geranoriškai sutikus“, – teigė N.Jarmulkovič.

Vida Press nuotr./Kvepalai
Vida Press nuotr./Kvepalai

O štai avalynė, drabužiai (išskyrus kojines, apatinius, pižamas, kūdikių drabužėlius ir panašius dirbinius), rankinės, diržai, taip pat fejerverkai yra grąžinami ir keičiami.

Jeigu prekė nepatenka į minėtą sąrašą, įprastai vartotojas turi teisę per 14 dienų nuo prekės įsigijimo ją pakeisti arba grąžinti ir atgauti pinigus.

„Svarbu pažymėti, kad pirkėjo reikalavimas pakeisti arba grąžinti daiktus tenkinamas, jeigu daiktai nebuvo naudojami, nesugadinti, išsaugotos jų vartojamosios savybės bei daiktai nepraradę prekinės išvaizdos ir pirkėjas išsaugojo pirkimo dokumentą“, – pabrėžė VVTAT atstovė.

Ji minėjo, kad dažniausiai gyventojai į VVTAT kreipiasi pasiteirauti dėl dovanų grąžinimo bei keitimo gruodį ir sausį, o skundus rašo – sausį.

„Dažniausiai kreipiamasi dėl ryšio priemonių (mobiliųjų telefonų, kompiuterių), kosmetikos ir parfumerijos gaminių, žaislų, žaidimų, laikrodžių bei juvelyrinių dirbinių grąžinimo“, – 15min vardijo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas