Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 18 /2022 09 02

Konkursas „Europos burės“ įsibėgėjo: už ką bus vertinami geriausi projektai?

Keturioliktąjį kartą vykdomas finansų ministerijos inicijuotas geriausių Europos Sąjungos fondų investicijų Lietuvoje projektų – „Europos burės 2022“ rinkimų konkursas įgavo pagreitį. Konkursu siekiama visuomenei pristatyti ir įvertinti didžiausią vertę žmogui, kraštui, valstybei duodančius ES fondų lėšomis finansuojamus projektus.
Iliustracija ("Europos burės 2019" prizai)
Iliustracija ("Europos burės 2019" prizai) / Vidas Černiauskas

LR Finansų ministerijos inicijuotas konkursas „Europos burės 2022“ jau startavo – iki 2022 m. rugsėjo 12d. 24.00 val. jame gali dalyvauti visi norintys ir atitinkantys kriterijus. Konkursu įvairių sričių ekspertai ir 15min skaitytojai įvertins ES fondų lėšomis įgyvendintų projektų vertę žmonėms ir valstybei.

Svarbu suvokti pokyčių svarbą

„Per pastaruosius du investicijų Lietuvoje dešimtmečius pasikeitė ne tik Lietuva, bet ir mūsų žmonės. Veikiausiai tai yra didysis pokytis: investuodami į miestų infrastruktūrą, švietimą, mediciną, keisdami šalies ekonomiką padėjome pagrindus keistis ir žmonėms, atsirado daugiau galimybių keisti pasaulėžiūrą ar prisijaukinti tą pačią globalizaciją ir atverti naujas karjeros, laisvalaikio galimybes“, – sako finansų viceministrė Vaida Česnulevičiūtė.

Anot jos, nors kartais ED investicijos gali pasirodyti gana nuobodžiu, biurokratišku procesu, iš tiesų tai mūsų pačių transformacijos akstinas:

„Investuodami į Lietuvą, ne tik projektus atliekame patys, bet ir keičiamės patys. Kiekvieną kartą labai malonu užtikti „Europos burių“ apdovanojimo statulėlę viename iš gausybės tikrai vertingų, ES investicijomis pradėtų projektų. Kviečiame visus aktyviai dalyvauti konkurse ir stebėti aplink kasdien besikeičiančią Lietuvą.“

„Europos burės 2022“ nominacijos

Šiais metais projektų vykdytojai varžysis septyniose kategorijose:

  • Už inovatyviausius sprendimus. Šiuo apdovanojimu atkreipiamas dėmesys į įmones, kurios savo veikloje diegia naujas technologijas, investuoja į procesus ir naujų produktų bei paslaugų kūrimą.

  • Už darnios aplinkos kūrimą. Kategorijoje vertinami gyvenimo kokybę gerinantys ir aplinką bei energiją tausojantys sprendimai. Nominacija skirta projektams, kuriuose ES investicijos kreipiamos į viešosios aplinkos gražinimą, infrastruktūros atnaujinimą, taip pat už atsinaujinančios energetikos sprendimus bei pritaikymą šiuolaikinių žmonių poreikiams. Ypač laukiama projektų, kurie jau dabar prisideda prie „Europos Žaliojo kurso“ idėjos.

  • Už investicijas į ateities mokyklą. Vertinami projektai, kurių metu buvo kuriamos naujos ugdymo proceso priemonės, diegiamos šiuolaikinės nuotolinio mokymo sistemos, į mokomuosius dalykus integruojamos STEAM veiklos. Taip pat ir visi kūrybiškumą mokykloje skatinantys sprendimai.

  • Už efektyvumą medicinoje. Į apdovanojimą pretenduoja projektai, kurie gebėdami greitai keistis krizės metu, pasiūlė tobulesnius technologinius sprendimus medicinai, kompleksines sveikatos priežiūros paslaugas šeimoms bei visuomenei.

  • Už investicijas į žmogų. Nominuojami projektai, kurie ES investicijas tikslingai ir efektyviai panaudojo socialinėms iniciatyvoms kurti. Viskam, kas didina žmogaus galimybių įvairovę ir gerina jo gyvenimo kokybę.

  • Už bendruomeniškumo kūrimą. Nominacija skirta projektams, kurie sėkmingai didino gyventojų tarpusavio komunikaciją, įtraukė bendruomenės narius į bendrų tikslų siekimą ir aktyvų socialinį gyvenimą.

  • Už įdomiausius smulkaus verslo projektus. Šiai nominacijai ieškoma netradicinių smulkaus verslo projektų, kurie kuria rinkoje dar nematytus produktus, prekės ženklus ar paslaugas.

2021-aisiais apdovanoti ypatingi projektai

Kaip atskleidžia viceministrė, pernai „Europos burėse“ buvo apdovanotas ne vienas revoliucinis projektas. „Smagu stebėti, kad ir iki šiol šiems projektams puikiai sekasi“, – neslepia ji.

Primename, kokie projektai buvo įvertinti kaip atnešę didžiausią naudą žmogui, kraštui ir valstybei:

  • Nominacija „Už investicijas į ateities mokyklą“ atiteko projektui „Mokyklų aprūpinimas gamtos ir technologinių mokslų priemonėmis“. Tai Panevėžio miesto savivaldybės kuriamas (vienas iš septynių) šalies regioninių gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos ir matematikos tyrimų ir eksperimentinės veiklos (STEAM) centrų Panevėžio „Minties“ gimnazijoje.

  • Nominacija „Už investicijas į žmogų“ paskirta Vilniuje įsikūrusios Socialinės įdarbinimo agentūros SOPA projektui „Aktyvūs ir reikalingi“, kuriuo siekiama spręsti socialinėje atskirtyje esančių asmenų nedarbo problemą, padedant jiems būti aktyviais ir reikalingais darbo rinkos dalyviais.

  • Nominacija „Už efektyvumą medicinoje“ paskirta projektui „Naujos prostatos vėžio diagnostikos priemonės (NPVDP)“, kuriantis technologijas, sudarančias galimybes tiksliau diagnozuoti prostatos vėžį, išvengiant nereikalingų audinių biopsijos procedūrų.

  • Nominacija „Už kūrybiškiausią projekto viešinimą“ atiteko projektui „Aš tavo kaimynas. Nerūšiuok manęs. Susipažinime“. Centrinės projektų valdymo agentūros inicijuotas projektas, kuriuo skatinama visuomenės tolerancija socialiniuose būstuose gyvenančių asmenų atžvilgiu.

  • Nominacija „Už įdomiausius smulkaus verslo projektus“ paskirta Investicija į lietuvių prekės ženklą „The Knotty Ones“. Tai UAB „Mezgimo akademija“ – trijų draugių įkurtas tvarios mados prekės ženklas, kuriantis darbo vietas moterims atokiose Lietuvos vietovėse bei siekiantis atgaivinti mūsų šalies amatus, suteikiant jiems modernumo prieskonio.

  • Nominacija „Už inovatyviausius sprendimus“ vertinimo komisijos paskirta projektui „Investicija į apskaitą automatizuojantį startuolį „RoboLabs“. Projektu buvo siekiama daugiau nei per pusę sumažinti buhalterio atliekamų pasikartojančių užduočių skaičių pakeičiant juos automatizuotomis technologijomis.

  • Nominacija „Už darnios aplinkos kūrimą“ atiteko projektui „Paviršinių nuotekų sistemų tvarkymas Vilniaus mieste“. Įgyvendinus UAB „Grinda“ projektą bus sukurta efektyvesnė paviršinių nuotekų surinkimo, valymo ir monitoringo infrastruktūra.

  • Nominacija „Už bendruomeniškumo kūrimą“ paskirta projektui „Tyla – ne kliūtis žinoti, suprasti ir bendrauti“, kuris skirtas ugdyti socialinę atskirtį patiriančių klausos negalią turinčių asmenų ir jų šeimos narių socialinius įgūdžius.

Informacija norintiems dalyvauti „Europos burės 2022“ konkurse

Norintys dalyvauti konkurse taisykles ir sąlygas ras – čia

Kilus klausimams dėl konkurso rašyti europosbures@15min.lt arba skambinti telefonu +37061114325.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas