Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Krizės ištiktoje Venesueloje klesti barteriniai mainai

Už vieną kilogramą makaronų gausi sauskelnių pakuotę. O už maišelį miltų – šampūno butelį. Būtent taip dabar yra priversti gyventi krizės krečiamoje šalyje gyvenantys venesueliečiai – grįžti prie barterinių mainų.
Venesueloje trūksta maisto
Venesueloje trūksta maisto / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tiesa, šiais laikais jiems itin padeda internetas ir įvairios bendravimo platformos, įskaitant „WhatsApp“, „Facebook“ ir „Instagram“.

„Turiu sauskelnių. Mainysiu į kilogramą makaronų“, – rašoma vienoje „WhatsApp“ žinutėje. Ir tai tik viena iš šimtų žinučių grupėje, prie kurios prisijungė 250 kaimynų iš Karakaso rytinio Guatire rajono.

Internete galima rasti nesuskaičiuojamą daugybę panašių žinučių. „Turiu tik miltų. Keičiau į higienines servetėles“, – rašo dar viena moteris.

Kita rašo: „Mano kūdikiui reikia mišinuko“.

Mes jau pamiršome laikus, kai kalbėjomės apie ką nors kitą. Mes tik kalbamės apie tai, kaip gauti maisto, higienos prekių, vaistų. Žmonės mainosi tuo, ką turi, visoje šalyje, – pasakojo mokytoja.

Mokytojo padėjėja dirbanti 34 metų Plalla Alvarez sako, jog kartu su savo kaimynais yra prisijungusi prie maždaug 400 „WhatsApp“ ir 600 Facebook“ grupių.

„Mes jau pamiršome laikus, kai kalbėjomės apie ką nors kitą. Mes tik kalbamės apie tai, kaip gauti maisto, higienos prekių, vaistų. Žmonės mainosi tuo, ką turi, visoje šalyje“, – sakė ji.

Sauskelnės mainais į cukrų

Venesuelos ekonomika smuko kartu su kritusiomis naftos kainoms, nuo kurių šalis buvo itin priklausoma, ir valstybės valdoma ekonomika susidūrė su didžiuliu stygiumi. Padėtis gerokai suprastėjo pastaraisiais mėnesiais dėl išaugusios infliacijos ir bolivaro devalvacijos.

Pastaruosius dvejus metus Venesuelos žmonėms tenka stovėti eilėse prie prekybos centrų, kad galėtų nusipirkti subsidijuojamų ir normuojamų prekių.

„Neturiu vaikų, tačiau jeigu stoviu eilėje ir sužinau, kad tą dieną duoda sauskelnių, perku jų ir vėliau iškeičiu į man būtinus dalykus, kaip, pavyzdžiui, cukrus“, – pasakojo vienos barterinių mainų grupės organizatorė Jophelina Primera.

Praėjusią savaitę gyventojų apklausa parodė, kad žmonės trūksta 80 proc. maisto produktų. Stygius paskatino ne tik kainų augimą, bet ir juodąją rinką.

Tačiau barterinių mainų grupės veikia kitaip. „Mintis yra ne užsidirbti pinigų, bet apsirūpinti tuo, kas būtina“, – sakė trisdešimtmetė IT specialistė J. Primera.

Tokios grupės taip pat nustato mainų valandas, todėl jų narių netrikdo nuolatinis telefonų pypsėjimas.

Vienos grupės „specializuojasi“ kūdikiams skirtų produktų srityje ir čia galima gauti buteliukų, mišinėlių, drėgnų servetėlių ir pan.

Kitose grupėse žmonės dalijasi kulinariniais patarimais. „Turime improvizuoti ir dalinamės receptais: kaip pasigaminti naminio pomidorų padažo ar iškepti pyragą be kiaušinių ir sviesto“, – pasakojo J.Primera.

Šiuo metu minimali alga Venesueloje yra 35 tūkst. Bolivarų, arba maždaug 60 JAV dolerių. Palyginimui, maišelis miltų juodojoje rinkoje kainuoja 2 tūkst. bolivarų.

Venesuelos prezidentas dėl susidariusios krizės kaltina „ekonominį karą“. Jis teigia, kad verslininkai kažkur kaupia produktus, kad nepatenkinti žmonės nuverstų jo vyriausybę. O opozicija ragina rengti referendumą dėl prezidento nuvertimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas