Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Kruvinasis penktadienis“ kriptovaliutoms: vertė šiemet smuko perpus

Bitkoino kaina, gruodį pasiekusi kone 20 tūkst. JAV dolerių, šiuo metu krito iki 8200 dolerių, o visoje kriptovaliutų rinkoje dominuoja raudona spalva. Vien per penktadienį skaičiuojami 15–30 proc. siekiantys pagrindinių kriptovaliutų kainų nuosmukiai, o socialiniuose tinkluose liejasi nukentėjusiųjų „raudos“.
Kriptovaliutų kainos nuosmukis
Kriptovaliutų kainos nuosmukis / 15min nuotr.

Visos skaitmeninės valiutos nuo pasiektų aukštumų nuvertėjo daugiau nei perpus. Šiuo metu bendra kriptovaliutų vertė rinkoje siekia apie 393 milijardus JAV dolerių, nors dar sausio 8 dieną šis dydis siekė per 830 milijardų dolerių, rodo „coinmarketcap.com“ duomenys.

Bitkoinas patiria blogus metus, o dar tik vasario 2 d., vien šiemet ši valiuta nuvertėjo 40 proc., rašo „Financial Times“.

Vien penktadienį bitkoinas pinga 15 proc., jo kaina svyruoja apie 8200 JAV dolerių. Antra pagal dydį eterio valiuta pinga 21 proc., iki 876 dolerių, „Ripple“ per dieną nubraukė trečdalį kainos, ir tekainuoja 0,74 JAV dolerio.

Šiemet sentimentai kriptovaliutų atžvilgiu drastiškai pasikeitė, kadangi jauna rinka sulaukė kelių rimtų smūgių. Šią savaitę „Facebook“ uždraudė bet kokias kriptovaliutų reklamas, kadangi dauguma jų yra klaidinančios ir siekia apgauti potencialius investuotojus.

„Facebook“ nuotr./Įrašas socialiniame tinkle apie kriptovaliutų nuosmukį
„Facebook“ nuotr./Įrašas socialiniame tinkle apie kriptovaliutų nuosmukį

O JAV Vertybinių popierių komisija (SEC) žetonus platinusį „AriseBank“ ir jo įkūrėjus apkaltino tiesiogine apgavyste, iš investuotojų galimai išviliojusia 600 milijonų JAV dolerių.

Japonijos Finansinių paslaugų agentūra taip pat atliko kratas kriptovaliutų biržoje „Coincheck“ po to, kai iš jos programišiai pasisavino apie 500 mln. JAV dolerių vertės kriptovaliutų.

„Pastaruoju metu antraštės apie kriptovaliutas buvo daugiausia neigiamos“, – ft.com teigė „Fundstrat“ tyrimų vadovas Thomas Lee. Jis vertina, kad bitkoinui atpigus žemiau 9000 JAV dolerių, rinkos dalyviai tikisi ir tolesnio pigimo ir stebi, kaip ji atlaikys 8000 JAV dolerių lygmenį.

Tačiau jis pastebi, kad kriptovaliutos populiarios tarp tūkstantmečio kartos atstovų, be to, ateities sandorių paklausa auga. T.Lee viliasi, kad po „siaubingos savaitės fundamentaliai teigiama kriptovaliutų istorija išlieka sveika“.

Tuo tarpu socialiniuose tinkluose, tokiuose kaip „Reddit“ ar „Facebook“, nuotaikos yra įvairialypės. Dalis investavusiųjų laikosi vadinamojo „hodl“ mentaliteto – siekia valiutas laikyti (nuo angl. sąvokos „hold“). Nauja sąvoka prigijo tarp kriptovaliutų prekiautojų, siekiančių laikyti kriptovaliutas net ir tuo metu, kai jų kaina krenta.

„Yra riba, po kurios kriptovaliutų pirkimas yra kaip krentančių peilių gaudymas“, – vieną socialinio tinklo vartotoją cituoja ft.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento