Atsiimk, ir tiesiai ant stalo
Vilniaus senamiestyje įsikūrusi pusryčių kavinė „Coffee spells“ Kūčias į namus sugalvojo per COVID-19 pandemiją.
„Nes negalėjome važiuoti pas mamą“, – sudėtingą laikotarpį prisimena kavinės vadovė Aistė Košienė. Ir atvirauja, kad iš pradžių patiekalai buvo skirti tik siauram artimųjų ratui.
„Pradžioje pusseserei, draugams, patiems artimiausiems“, tačiau vėliau, pasidalinus skelbimu socialiniuose tinkluose, pasipylė galybė skambučių. Nors tikėjosi 15, 20 užsakymų, jų sulaukė virš šimto.
Tiesa, „Coffee spells“ siūlo kiek kitokį Kūčių meniu.
Tarp patiekalų ir burokėlių humusas, tuno tataki su obuoliais ar smidrai.
Tačiau nepamirštama ir Kūčių klasika: marinuoti grybai, silkė ar tirštas spanguolių kisielius.
Siūlomas ir karštas patiekalas, kurį grįžus užtenka tik pasišildyti. O norintiems saldėsių, už papildomą kainą galima įsigyti ir naminį pyragą ar kūčiukus.
Vis tik, kavinės vadovė neslepia, atnaujintų tradicinių kūčių meniu – tinka ne visiems. Bet užsakymų netrūksta. Perkopus gruodžio vidurį, užsakymus tenka stabdyti.
Šios kavinės meniu sudaro ne dvylika, o vienuolika patiekalų. Tam, kad žmonės galėtų pasidėti vieną, tik jų šeimai brangų patiekalą.
Užsakymai priimami iki gruodžio 20 d., o atsiimti juos galima pačią Kūčių dieną.
Dviejų žmonių vakarienė kainuoja 82 eurus, keturių – 158, o šešių – 236 eurus. Šis Kūčių sezonas kavinei – ketvirtas.
Daugiau laiko šeimai
Tuo metu „Bernelių užeigoje“ tokia paslauga gyvuoja apie dešimtmetį. Restorano direktorius Adas Jazbutis pasakoja, kad tokia mintis kilo savaime.
Žmonės, norėdami mažiau laiko leisti prie puodų, o daugiau – su šeima, teiraudavosi specifinių patiekalų.
„Tos mintys ateina savaime, kai tu matai, žiūri ir pastebi, ko tikrai žmonės nori. Tai klausia, gal turite tą? Pažiūri kaip namuose mamos ir močiutės vargsta... Kažką ruošia, ruošia, ruošia... Ir ateina į tą šventę, o prie stalo jos net nematai, ji pavargus kažkur sėdi“, – sako jis.
Iš pradžių, žmonėms tai buvo netikėta, užsakymų tebuvo dešimtimis, o dabar geras žodis pasklidęs toli. Penki restoranai pagamina bent po šimtą vakarienių keturių asmenų šeimai.
„Bernelių užeigos“ Kūčių meniu sudaro 12 tradicinių patiekalų. „Bent 50 klientų sugrįžta kasmet, tad stengiamės, kad meniu rotuotųsi“, –dalinasi restorano atstovas.
„Kiekvienais metais meniu keičiasi, bet, aišku, tas pagrindas išlieka. Tai yra aguonpienis, kūčiukai, raudonoji mišrainė. Kepta žuvytė, ar silkės suktinukai, tai yra keičiami“, – pasakoja jis.
Lietuviškų patiekalų restoranas taip pat siūlo priedus prie įprasto meniu. O kai kuriuos iš patiekalų, galima pasilikti ir Kalėdų rytui.
Užsakymai išdalinami tinklo restoranuose Kūčių dieną. Už papildomą mokestį vakarienių sulauksite ir prie durų.
Dviejų asmenų šeimai vakarienė kainuoja 79, o keturių – 129 eurus.
Mažesnis maisto švaistymas
„Coffee spells“ pusryčių kavinės vadovė A.Košienė tikina, kad Kūčių vakarienės, kuriomis pasirūpina restoranai, padeda sutaupyti ne tik pinigų, bet ir maisto.
„Mes manome, kad tai mažesnis maisto švaistymas, nes likučių šaldytuve savaitę neturėsite“, – sako ji.
Tvarias Kūčias siūlanti kavinė paskaičiuoja kiekius taip, kad Kalėdų išvakarėse visi liktų sotūs, tačiau ateinančias kelias dienas nebesuktų galvos, ką daryti su likusiu maistu.
A.Košienė pastebi, kad tokia paslauga sutaupyti padeda ypač tiems, kurie turi mažesnius šeimų ūkius. Pavyzdžiui, perkant maisto dviem žmonėms, dėl tam tikrų produktų kartais tenka permokėti.
„Dėl švaistymo ir patys žmonės klausia. Koks bus kiekis? Ar mums nereikės tris dienas laikyti šaldytuve?“, – klientų lūkesčiais dalinasi ji.
„Bet mes pasiskaičiuojame taip, kad būtų būtent dviem žmonėms. Silkės nereikia prisipirkti... Nes tu neprisipirksi mažai silkės dviem žmonėms. Ta prasme, labai susitaupo.“
Daugiau žiūrėkite 15min video reportaže: