Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kurie moksleivių tėvai rugsėjo 1-ąją turi laisvą pusdienį: kam priklauso, o kam – ne

Į mokslo metų pradžios šventę mokykloje vaikus lydintiems tėvams darbe priklauso laisvas pusdienis, kurį gali pasiimti tiek mama, tiek tėtis. Tiesa, ši garantija taikoma tik tiems darbuotojams, kurie neturi teisės į „mamadienį“ ar „tėvadienį“.
Rugsėjo pirmosios šventė Nemenčinės gimnazijoje
Rugsėjo pirmosios šventė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip informuoja Valstybinė darbo inspekcija (VDI), pirmąją mokslo metų dieną vaiką iki 14 metų auginantiems darbuotojams suteikiama teisė gauti ne mažiau kaip pusę darbo dienos laisvo laiko, mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį.

Šį laisvą pusdienį gali pasiimti tėvai, kurių vaikas mokosi pagal priešmokyklinio ugdymo (paruošiamoji klasė prieš mokyklą), pradinio ugdymo (nuo 1 iki 4 klasės) ir pagrindinio ugdymo programas (nuo 5 iki 10 klasės).

Tačiau ši garantija taikoma tik tiems darbuotojams, kurie neturi teisės į visą papildomą poilsio dieną per mėnesį, t. y. netaikytina darbuotojams jau turintiems teisę į vadinamąjį „mamadienį“ ar „tėvadienį“ (auginantiems du vaikus iki 12 metų ar auginantiems neįgalų vaiką iki 18 metų).

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rugsėjo 1-oji
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rugsėjo 1-oji

Tėvai, norintys pasinaudoti minėta Darbo kodekso garantija bei palydėti vaiką į Rugsėjo 1-osios šventę, turi teisę gauti ne mažiau kaip pusę savo darbo dienos laisvo laiko.

O Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacija savo feisbuko paskyroje primena, kad norint laisvo pusdienio rugsėjo 1 dieną dėl vaiko palydėjimo į mokyklą, reikėtų bent vieną dieną prieš arba per kitą terminą, kuris numatytas įmonės vidaus tvarkose, darbdaviui pateikti raštišką prašymą dėl laisvo pusdienio suteikimo.

Jei nebus suderintas laisvas pusdienis su darbdaviu, bus laikoma, kad darbuotojas padarė pravaikštą.

Laisvą pusdienį gali pasiimti abu tėvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas