Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Labiausiai šiemet nusilpusios valiutos: vienos jų kursas dolerio atžvilgiu sumažėjo daugiau nei 75 proc.

2022 metais pasaulio valiutos patyrė įvairių sukrėtimų, tačiau kai kuriose šalyse dėl geopolitinio spaudimo ir centrinių bankų klaidingų veiksmų valiutos pateko į „mirties spiralę“, rašo CNBC.
Ganos sedis
Žmogus keičia Ganos sedžio banknomtus į dolerius / Scanpix/Reuters/Francis Kokoroko

Metų eigoje sustiprėjo doleris, nes investuotojai, prasidėjus geopolitiniams ir makroekonominiams sukrėtimams, plūstelėjo į tradicinį „saugų prieglobstį“. Tiesa, tai smarkiai prislėgė daugelį besivystančių šalių valiutų.

Didžiųjų naftos gamintojų ir šalių, kurių centriniai bankai ryžtingai padidino palūkanų normas, padėtis geresnė, rašo CNBC.

Johnso Hopkinso universiteto taikomosios ekonomikos profesorius Steve'as Hanke'as reguliariai skelbia prasčiausiai pasirodančių pasaulio valiutų sąrašą. Štai ką jis išskyrė šį kartą.

Ganos sedis

Praėjusios savaitės trečiadienį Ganos sedžio kursas dolerio atžvilgiu pasiekė naujas rekordines žemumas ir vienu metu buvo pasiekęs 14,24 punkto ribą, o po to šiek tiek atsigavo.

Remiantis „Refinitiv“ duomenimis, metų pradžioje kursas buvo šiek tiek didesnis nei 6 sedžiai už dolerį, o tai reiškia, kad doleris šios Vakarų Afrikos valstybės valiutos atžvilgiu sustiprėjo daugiau nei 132 proc.

Ganos problemos – didėjančios pragyvenimo išlaidos ir nepakeliama skolos našta, dėl kurios vyriausybė buvo priversta kreiptis pagalbos į Tarptautinį valiutos fondą.

Naujausias sukrėtimas, supurtęs valiutą, – Ganos banko sprendimas atšaukti užsienio valiutos aukcioną. Ganos sostinėje Akroje šį mėnesį vyko protestai, kurių metu buvo reikalaujama prezidento atsistatydinimo, rašo CNBC.

Praėjusią savaitę S.Hanke socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė, kad sedis yra „centrinio banko šiukšlių valiuta“, ir pasiūlė šaliai „uždaryti centrinį banką ir įsteigti valiutų valdybą“, kad būtų atkurta tvarka.

Zimbabvės doleris ir Kubos pesas

Vis dėlto sedis tapo tik trečia blogiausiai šiais metais pasirodžiusia valiuta pasaulyje.

Antroje vietoje yra Kubos pesas, kurio vertė dolerio atžvilgiu nukrito 56,36 proc. Pirmoje vietoje – Zimbabvės doleris, kuris nuo sausio mėn. dolerio atžvilgiu prarado net 76,7 proc. savo vertės. Tiek Zimbabvė, tiek Kuba kenčia nuo akis badančios infliacijos.

123RF.com nuotr./JAV doleriai
123RF.com nuotr./JAV doleriai

Nacionalinė statistikos agentūra „ZimStat“ pranešė, kad spalio mėn. metinė infliacija Zimbabvėje siekė 268 proc., tačiau S.Hanke's skaičiavimais, ji siekia 417 proc.

Didelė infliacija taip pat yra pagrindinė Kubos problema: S.Hanke's modelio duomenimis, vartotojų kainos per metus padidėjo 166 proc.

Egipto svaras

Praėjusią savaitę Egipto svaras dolerio atžvilgiu smuko iki naujo žemiausio lygio – iki 24,4, taip pat patekdamas į S.Hanke sudarytą 10 blogiausių 2022 m. valiutų sąrašą.

Neseniai agentūra „Fitch Ratings“ sumažino šalies kredito perspektyvą iki neigiamos, motyvuodama blogėjančia išorės likvidumo padėtimi ir rizika, kad sumažės galimybės patekti į obligacijų rinką. Tuo tarpu Egipto užsienio valiutos atsargos nuo kovo mėn. buvusių 35 mlrd. dolerių spalio mėn. sumažėjo iki mažiau nei 32 mlrd. dolerių.

Agentūra „Fitch“ pabrėžė, kad Egipto finansavimo problemas didina 6 mlrd. dolerių užsienio skola, kurios grąžinimo terminas sueis kitais metais.

Kitos į sąrašą įtrauktos valiutos: Šri Lankos rupija, Venesuelos bolivaras, Siera Leonės leonė, Mianmaro kijatas, Laoso kipas ir Ukrainos grivina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant