Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laimėtas mūšis, bet ne karas: Lenkija neapribos skrydžių savo oro erdvėje

Kelias savaites trukusios Lenkijos oro navigacijos paslaugų agentūros (PANSA) vadovybės ir skrydžių vadovų atstovų derybos baigėsi susitarimu. „Tai – ne karo pabaiga, o paliaubos. Padarėme toli siekiančių nuolaidų“, – sakė skrydžių vadovų atstovas Andrzej Fenrych per oficialų susitarimo pasirašymą, skelbia portalas polsatnews.pl.
Aviacija
Aviacija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Nuo rytojaus tęsiame darbą. Dviem mėnesiams ir 10 dienų, iki liepos 10 d., išsiderėjome santykinę taiką“, – patvirtino skrydžių kontrolierių atstovas Lenkijos parlamente.

Pavyko pasiekti susitarimą. „Kartu turime suvokti, kad tai nėra karo pabaiga, tai – paliaubos“, – parlamentinio aviacijos pakomitečio posėdyje sakė skrydžių vadovų profesinės sąjungos (ZZ KRL) pirmininko pavaduotojas Andrzejus Fenrychas.

Jo teigimu, vardan tolesnio bendradarbiavimo PANSA įsipareigojo pradėti auditą ir restruktūrizaciją. „Taip pat pažadėjo neparalyžiuoti oro eismo Lenkijoje, kad lenkai galėtų laisvai naudotis oro transportu, kad oro transporto bendrovės, nukentėjusios nuo pandemijos, turėtų galimybę normaliai plėtoti savo veiklą vasaros sezono pradžioje, padarėme toli siekiančių nuolaidų ir mums pavyko susitarti“, – tęsė jis.

A.Adamczykas: pavyko išvengti blogiausio scenarijaus

Pasak infrastruktūros ministro Andrzejaus Adamczyko, sudarytas susitarimas su Lenkijos oro navigacijos paslaugų agentūros oro eismo kontrolieriais leido išvengti blogiausio scenarijaus Lenkijos oro erdvei – skrydžių skaičiaus apribojimo.

„Norėčiau padėkoti jums už tai, kad esant ypatingai situacijai, kurią turime šiandien – karui prie mūsų sienų, Lenkijos oro erdvė palaikys Ukrainą, tai nebus uždara erdvė, tai nebus erdvė, kurioje ribojamas skrydžių skaičius“, – sakė ministras.

Kaip pažymėjo jis, Ministrų tarybos reglamentas, kuriuo nuo gegužės 1 d. būtų apribotas skrydžių skaičius Lenkijos oro erdvėje, bus atšauktas.

„Visi atitinkami dokumentai yra parengti. (...) Tikiuosi, kad rytoj šio reglamento poveikis bus atšauktas“, – pabrėžė ministras.

Derybos vyko kelias savaites

Kiek anksčiau infrastruktūros ministras A.Adamczykas paskelbė apie proveržį derybose.

Lenkijos oro navigacijos paslaugų agentūros (PANSA) vadovybės ir skrydžių vadovų profesinės sąjungos (ZZ KRL) atstovų derybos vyko kelias savaites. Jos, be kita ko, buvo susijusios su sauga, darbo tvarkos taisyklėmis ir darbo užmokesčio nuostatomis.

Nepasiekus susitarimo, nuo gegužės 1 d. turėjo būti apribotas oro eismas virš Lenkijos.

Pirmadienį buvo paskelbtas reglamentas dėl oro eismo apribojimų įvedimo, susijęs su tuo metu vykusiomis PANSA derybomis, kad oro transporto bendrovės galėtų pasirengti galimai situacijai – nuo gegužės 1 d. galėjo nepakakti PANSA skrydžių vadovų. Lenkijos Civilinės aviacijos administracijos vadovas Piotras Samsonas anksčiau „Reuters“ komentavo, kad dėl vykstančių streikų du pagrindiniai Varšuvos oro uostai turės tik 26 skrydžių vadovus. Skrydžiai į Varšuvą bei iš jos greičiausiai bus masiškai atšaukiami, tačiau Lenkijos oro erdvė neturėtų būti uždaryta.

Antradienį Civilinės aviacijos administracijos (ULC) pirmininkas P.Samsonas sakė, kad kliūtis yra Šopeno oro uostas ir Modlino oro uostai, kuriuose skrydžių skaičius sumažės nuo 500 iki 180.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai