Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvija turi imtis priemonių finansų sistemos reputacijos atstatymui, sako TVF

Latvija turi imtis rimtų priemonių, kad atstatytų savo finansų sistemos reputaciją, sako Tarptautinio valiutos fondo (TVF) misijos Latvijoje vadovė Iva Petrova.
ABLV bankas
ABLV bankas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nors bendrai Latvijos bankininkystės sistema yra stabili ir turi pakankamai kapitalo, šaliai reikia atstatyti sektoriaus reputaciją po banko ABLV skandalo ir žlugimo. Anot Fondo, šalis privalo efektyviai įgyvendinti tarptautinių institucijų rekomendacijas kovoje su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu bei siekti sumažinti abejotinų užsienio indėlių skaičių.

Be to, TVF mano, kad Latvijos finansų sistema privalo didinti paramą investicijoms. TVF ekspertai nustatė, nepaisant parankių makroekonominių sąlygų, skolinimo apimtys šalyje vis dar auga labai klukliai.

Fondo atstovai pabrėžia, kad norint padidinti investicijos, ilguoju ir vidutiniu laikotarpiu Latvijai reikės daugiau paskolų.

TVF misija į Latviją atvyko birželio 20 dieną.

Šalies finansų sistemos reputacijai šiemet buvo suduotas ne vienas rimtas smūgis.

Gavusi JAV iždo departamento pranešimą apie tai, kad ABLV bankas yra įsivėlęs į tarptautines pinigų plovimo schemas ir korupciją, Finansų ir kapitalo rinkos komisija, veikdama Europos Centrinio Banko (ECB) nurodymu, ABLV bankui liepė nuo vasario 19 dienos sustabdyti visus mokėjimus.

Vėliau ABLV akcininkai priėmė sprendimą likviduoti banką.

Be to, praėjusią savaitę Latvijos prokurorai oficialiai pateikė kaltinimus šalies centrinio banko pirmininkui Ilmarui Rimševičiui, kuris yra įtariamas paėmęs kyšį.

Kol vyksta tyrimas, I. Rimševičius yra nušalintas nuo Latvijos centrinio banko prezidento pareigų vykdymo, be to, jam negalima išvykti iš šalies ir bendrauti su tam tikrais asmenimis.

Dėl apribojimų, neleidžiančių I.Rimševičiui vykdyti pareigų ECB valdančiojoje taryboje, bankininkas pasiskundė Europos Teisingumo Teismui (ETT).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas