Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Latvijos bankas nekeičia šių metų 9 proc. infliacijos prognozės

Latvijos bankas nepakeitė infliacijos 2023 metais prognozės ir toliau numato, kad ji šiemet sieks 9 procentus.
INTS KALNINS / REUTERS
INTS KALNINS / REUTERS

Centrinio banko vertinimais, paskesniais metais infliacija Latvijoje laikysis maždaug 2 proc. lygyje: 2024 metais ji turėtų siekti 2 proc., 2025 metais – 2,3 procento, o 2026-aisiais – 1,8 procento. 

Pasak centrinio banko, poveikį infliacijai daro, be kita ko, vyriausybės sprendimai dėl netiesioginių mokesčių tarifų didinimo ir elektros energijos skirstymo tarifų didinimo ribojimo. Įtakos turi ir prielaidos apie mažesnes negu prognozuota anksčiau pasaulines gamtinių dujų, naftos ir maisto produktų kainas.

Latvijos bankas taip pat numato, kad bazinė infliacija visą prognozuojamą laikotarpį bus nuolat didesnė už bendrąją infliaciją ir tai visų pirma lems spartus darbo užmokesčio augimas.

Vidutiniu laikotarpiu ekonominis aktyvumas skatins darbo jėgos paklausą. Dėl šios paklausos darbo užmokesčio augimo tempas, esant darbo jėgos trūkumui, ir toliau išliks spartus ir viršys 7 procentus.

Naujausiomis Europos Centrinio Banko (ECB) prognozėmis, infliacija euro zonoje kitąmet laipsniškai mažės, o 2025 metais priartės prie tikslinio 2 proc. lygio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas