Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos centrinis bankas suteikė ABLV bankui 97,5 mln. eurų paskolą

Latvijos centrinis bankas iš dalies patenkino trečio pagal turto vertę šalyje komercinio banko ABLV finansinės pagalbos prašymą, suteikdamas jam 97,5 mln. eurų paskolą – beveik penkis kartus mažesnę nei ABLV prašė.
ABLV bankas
ABLV bankas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Atsižvelgus į ABLV banko prašymą bei Finansų ir kapitalo rinkos komisijos pritarimą nuspręstą ABLV bankui suteikti 97,5 mln. eurų paskolą už patikimų ir didelio likvidumo vertybinių popierių užstatą. Šiam sandoriui finansų rinkoje valstybės iždo lėšos nepanaudotos. Ypatingai akcentuotina tai, kad užstatytų vertybinių popierių rinkos kaina gerokai viršija paskolos dydį“, – teigiama Latvijos banko pranešime.

ABLV pirmadienį ryte pranešė apie prašymą šalies centriniam bankui suteikti iki 480 mln. eurų paskolą.

ABLV banko atstovas spaudai Arturas Eglitis sakė BNS, jog tai būtų viena priemonių banko padėčiai stabilizuoti.

Latvijos bankų veiklos reguliuotoja – Finansų ir kapitalo rinkos komisija, vykdydama Europos centrinio banko nurodymą, nuo vasario 19 dienos laikinai, tačiau neskelbiamam laikotarpiui apribojo banko ABLV veiklą, uždraudžiant jo klientų debeto operacijas bet kokia valiuta.

JAV iždo departamentas praėjusią savaitę ABLV bankui įvedė sankcijas, pareiškęs, kad šis bankas užsiėmė pinigų plovimu, sudarė sąlygas neteisėtiems atsiskaitymams ir korupcijai. JAV finansų įstaigoms uždrausta atidaryti ir tvarkyti ABLV korespondentines sąskaitas, o tai iš esmės reiškia, kad šis Latvijos bankas neteko galimybės vykdyti finansines operacijas JAV doleriais.

1993-aisiais veiklą pradėjusio ABLV pagrindiniai akcininkai yra Olegas Filis, Ernestas ir Nika Berniai, tiesiogiai ir netiesiogiai valdantys 87,04 proc. akcijų.

ABLV obligacijomis prekiaujama Rygos „Nasdaq“ biržoje, kuri pirmadienį pranešė neribotam laikui sustabdžiusi ABLV narystę biržoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas