Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 16

„Laukiam mokestinio Frankenšteino“: Vyriausybės pusėn skrieja kaltinimai mokesčių reformos slėpimu

Seimo pavasario sesija prasidėjo, o su ja grįžo ir kalbos apie mokesčių reformą. Tačiau diskusija vis dar sukasi apie formą, o ne turinį – projekto valdžia nėra pristačiusi nei darbuotojų, nei verslo atstovams. Tiesa, su koalicijos partneriais jau kalbamasi – trečiadienį vakare pasirodė pirmosios žinios, kaip gali būti keičiami gyventojų pajamų mokesčio tarifai. Tuo tarpu profsąjungos nerimauja, kad slėpdama projektą Vyriausybė nepaliks laiko išsakyti pastaboms, tad į Seimo salę atkeliaus „mokestinis Frankenšteinas“.
Gintarė Skaistė, Ingrida Šimonytė
Gintarė Skaistė, Ingrida Šimonytė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Iki dabartinės Seimo ir Vyriausybės kadencijos pabaigos liko pusantrų metų, tačiau klausimų dėl mokesčių reformos – daugiau nei atsakymų. Dar 2021 m. įvyko Mokesčių lengvatų peržiūros grupės susitikimai, kuriuose aptarti galimi sistemos patobulinimai, tačiau visuomenę pasiekia tik fragmentai.

Šiek tiek naujienų paviešinta ir trečiadienio vakarą. Tiesa, jomis pasidalijo ne Vyriausybės, o Laisvės frakcijos atstovai, kuriems buvo pristatyti reformos apmatai.

Kaip rašo BNS, finansų ministrė Gintarė Skaistė pristatė planus siūlyti įvesti dar vieną, 25 proc. GPM tarifą su darbo santykiais susijusioms pajamoms. Toks tarifas būtų taikomas, jeigu metinės gyventojo pajamos siektų nuo 60 iki 120 vidutinių darbo užmokesčių.

Mažesnėms pajamoms būtų taikomas 20 proc. tarifas, o didesnėms – 32 proc. tarifas.

Ministrė taip pat siūlo įpareigoti verslo liudijimų turėtojus įregistruoti individualią veiklą, jeigu jų metinės pajamos viršytų 24 tūkst. eurų bei nebeleisti gyventojams susigrąžinti dalies sumokėtų mokesčių, kai mokamos įmokos į trečios pakopos pensijų fondus bei pagal gyvybės draudimo sutartis.

Paraibuliavimai viešojoje erdvėje

Nepaisant paaiškėjusių detalių, išsamesnis vaizdas vis dar nėra aiškus, o suinteresuotos pusės – verslo ir darbuotojų atstovai – pilno reformos paketo dar nėra matę. Jie priversti viešojoje erdvėje sekti kartas nuo nuvilnijančias fragmentiškas diskusijos apie tai, kas, tikėtina, galėtų joje atsirasti.

Valdantieji be teisingesnio pajamų apmokestinimo yra užsiminę apie naują nekilnojamojo turto mokestį, lengvatų mažinimą ar investicinės sąskaitos atsiradimą.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gintarė Skaistė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gintarė Skaistė

Tačiau akivaizdu, kad valdantieji didelių vilčių dėl mokestinių pakeitimų patvirtinimo nepuoselėja – G.Skaistė yra užsiminusi, kad „stebuklų nesitiki“, nes kažin, ar opozicija palaikys visus pasiūlymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas