Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

LB siūlo įteisinti taikius susitarimus su finansų įstaigomis be teismo

Lietuvos bankas (LB) siūlo įteisinti taikius susitarimus dėl skirtų sankcijų finansų įstaigoms ir asmenims be teismo. Anot LB, tai leistų išvengti teisminių ginčų, kurie įprastai ilgai užtrunka.
Kaune Lietuvos banko atvirų durų diena
Kaune Lietuvos banko atvirų durų diena / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.
Temos: 1 Lietuvos bankas

Centrinio banko teigimu, dabartinis reguliavimas LB leidžia sudaryti taikos sutartį su finansų rinkos dalyviu tik teisme.

„Tokio pobūdžio bylos paprastai būna sudėtingos, didelės apimties ir trunka ilgai. Atsižvelgę į finansų rinkos priežiūros tendencijas, kitų šalių pažangią praktiką, inicijavome administracinių susitarimų institutą. Tokiam siūlymui pritarė ir Lietuvos finansų rinkos dalyviai“, – pranešime sakė LB Teisės ir licencijavimo departamento vadovas Arūnas Raišutis.

Lietuvos banko įstatymo pakeitimo projektu siūloma nustatyti, kad sankcijos už pažeidimus taikymas gali būti baigtas, jeigu LB ir finansų rinkos dalyvis ar fizinis asmuo, kuriems ketinama ją taikyti, sudarys administracinį susitarimą.

Susitarus, baudos už pažeidimą dydis mažėtų 30 proc. Susitarimą galima būtų sudaryti per du mėnesius nuo pasiūlymo sudaryti administracinį susitarimą dienos.

Susitarimai nebūtų sudaromi, jeigu, pavyzdžiui, įtariama, jog finansų rinkos dalyvio ar asmens veiksmai buvo tyčiniai arba pažeidimai yra nuolatiniai, jeigu LB ir pažeidėjos pozicijos kardinaliai skirtųsi.

Šiai LB iniciatyvai iš esmės pritarė ir šalies finansų rinkos dalyviai, mokslo bendruomenės atstovai.

Teigiama, kad taikių susitarimų praktiką taiko daugiau kaip pusė Europos valstybių finansų rinkos priežiūros institucijų. Taikiais susitarimais baigiama nuo 20 iki 80 proc. poveikio priemonių taikymo bylų per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas