Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaimynai jau džiūgauja: dėl augsiančių kainų lietuviai alkoholį pirks Lenkijoje

Lenkijos verslininkai puikiai žino, kad nuo kovo mėnesio Lietuvoje kyla akcizai alkoholiui. Todėl jie svajoja, kaip į Lenkiją plūstelės pigesnio alkoholio ieškantys lietuviai, o gal ir latviai bei estai. Kaip rašo verslo naujienų portalas pb.pl, valstybinis monopolis, didėjantys akcizai ir kitokie apribojimai, kuriuos žada Baltijos šalys savo rinkose, lenkams yra puikus šansas.
Alkoholio skyrius
Alkoholio skyrius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Trijų mums artimų šalių vadovai ėmėsi alkoholio prekybos. Viena vertus, Lenkijoje dėl to atsirado vilties daugiau parduoti, tačiau yra ir nuogąstavimų, kad Lietuvos, Latvijos ir Estijos valdžios kalbos gali paveikti ir mūsų vadovus“, – rašo pb.pl.

Nuo kovo 1 dienos Lietuvoje akcizas alui didės 112 proc., vynui ir kitiems fermentuotiems gėrimams – nuo 92 iki 111 proc., etilo alkoholiui – apie 23 proc. Pusė litro alaus brangs apie 14 centų, vynas ir kiti fermentuoti gėrimai (iki 8,5 laipsnių stiprumo) – apie 21 centą, stipresnis nei 8,5 laipsnių vynas ir kiti fermentuoti gėrimai – apie 53 centus, kiti spiritiniai gėrimai – apie 0,72 euro už pusę litro.

Dar vienas akcizų didinimas kaimyninėse valstybėse lems didesnį skaičių atvykstančiųjų apsipirkti, – sakė L.Wiwala.

„Ir tai tik vienas iš verslo rūpesčių. Antras – kol kas svarstomas – valstybinių alkoholio parduotuvių tinklas“, – rašoma portale. Taip pat cituojamas ir Lietuvos verslo konfederacijos vadovas Valdas Sutkus, kuris perpasakoja sveikatos apsaugos ministro mintį apie siekius perpus sumažinti alkoholio vartojimą, o vienas iš būdų – pardavimo vietų skaičiaus sumažinimas. Tačiau bent kol kas trūksta konkretumo, kaip toks tinklas atrodys ir funkcionuos, nors kalbama, kad jis atsirasti galėtų kitais metais.

Lenkijos portalas taip pat aptaria kitas Lietuvos valdančiųjų idėjas: vėlinti asmenų, galinčių nusipirkti alkoholio, amžių iki 20 metų, klijuoti etiketes su įspėjimais apie alkoholio žalą ant butelių ir visiškai uždrausti reklamą. Visa tai, pasak Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovo Lauryno Vilimo, reikš apie kelis šimtus milijonų nuostolių verslininkams ir apie 50 mln. eurų nuostolių šalies biudžetui dėl mažesnių pajamų iš akcizo.

Tai šansas, nors ir trumpalaikis, gamintojams, nes paklausa išaugs, reikės daugiau gaminti, – sakė L.Wiwala.

Kad tai atneš naudos Lenkijai, vienareikšmiškai teigti neskubama. Draugijos „Lenkiška degtinė“ vadovas Andrzejus Szumowskis teigia, kad sunku vertinti galimus pokyčius kaimyninėse šalyse, nes kol kas tai tik planai. „Mūsų draugija nepritaria tokiems drastiškiems ribojimams ir draudimams – labai daug galima pasiekti švietimu, atsakingo alkoholio vartojimo populiarinimu ir pan.“, – teigė jis.

O Lenkijos alkoholio pramonės darbdavių sąjungos vadovas Leszekas Wiwala įsitikinęs, kad lenkams bent laikinai iš tų pokyčių bus naudos, ypač – vietovių šalia Lietuvos sienos parduotuvėms.

„Jeigu vertintume iš šiaurės rytų Lenkijos prekybos sektoriaus pozicijų, tai dar vienas akcizų didinimas kaimyninėse valstybėse lems didesnį skaičių atvykstančiųjų apsipirkti. Tai šansas, nors ir trumpalaikis, gamintojams, nes paklausa išaugs, reikės daugiau gaminti. Bet kartu tai ir grėsmė. Pardavimų statistika išaugs, tai turės įtakos skaičiuojant gyventojų suvartojamus kiekius, todėl kyla klausimas, ar tai nebus paskata mūsų valdžiai imtis priemonių stabdyti vartojimo augimą“, – kalbėjo L.Wiwala.

Latvijos alkoholio rinkoje nuo kovo irgi bus pokyčių, nors ir ne tokių drastiškų kaip Lietuvoje. Alkoholio akcizai čia augs, augimas numatytas ir 2018 m. kovą. Apie akcizo augimą kalba ir Estija – akcizas alui čia nuo šių metų liepos išaugs 65 proc., o nuo 2020 m. – dar 100 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas