Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lenkijos bankas paliko galioti 5,75 proc. dydžio bazines palūkanas

Lenkijos centrinis bankas per trečiadienio pavakarę vykusį pinigų politikos tarybos posėdį nusprendė bazinių palūkanų nekeisti – jos lieka 5,75 proc. dydžio.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.
Temos: 1 Lenkija

„Atsižvelgus į pastaraisiais mėnesiais pradėto pinigų politikos švelninimo poveikį, taip pat į neapibrėžtumą dėl būsimos fiskalinės ir reguliavimo politikos krypties bei jo įtakos infliacijai, nuspręsta bazinių palūkanų nekeisti. Taryba mano, kad dabartinis bazinių palūkanų normų lygis yra palankus siekti infliacijos tikslą vidutinės trukmės laikotarpiu“, – teigiama Lenkijos banko pranešime.

Toks sprendimas priimtas po dviejų iš eilės pinigų politikos švelninimų, tačiau jis nepateisino lūkesčių daugumos analitikų, pranašavusių bazinių palūkanų apkarpymą ketvirčiu procentinio punkto bei akcentavusių infliacijos lėtėjimą ir ekonomikos vangumą.

Nacionalinės statistikos tarnybos GUS išankstiniais duomenimis, metų infliacija šalyje spalį sulėtėjo iki 6,5 proc., tai yra iki žemiausio lygio nuo 2021-ųjų rugsėjo. Kita vertus, šis infliacijos rodiklis išlieka gerokai aukščiau centrinio banko nustatyto 2,5 proc. tikslo.

„Tolimesni sprendimai dėl bazinių palūkanų dydžio priklausys nuo infliacijos ir ekonominio aktyvumo raidos ir jų perspektyvų duomenų, o centrinis bankas ir toliau imsis visų būtinų priemonių makroekonominiam ir finansiniam stabilumui užtikrinti“, – pažymima Lenkijos banko pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas