Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos BVP antrąjį ketvirtį smuko labiau negu prognozuota

Lenkijos bendrasis vidaus produktas (BVP) antrąjį ketvirtį, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, smuko 0,5 proc., parodė šalies statistikos tarnybos paskelbti išankstiniai duomenys.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.
Temos: 1 Lenkija

Metinis nuosmukis antrąjį ketvirtį buvo didesnis negu pirmąjį ketvirtį, kuomet sudarė 0,3 proc., ir didesnis už rinkoje prognozuotą vidutiniškai 0,3 proc. smukimą, rašo portalas „Trading Economics“.

Lenkijos BVP balandžio–birželio mėnesiais smuko antrą ketvirtį iš eilės, nors prieš tai aštuonis ketvirčius iš eilės didėjo.

Dėl sezoniškumo pakoreguotas BVP antrąjį ketvirtį, palyginti su ankstesniu ketvirčiu, sumažėjo 1,3 procento.

Ekspertų prognozėmis, privataus vartojimo ir investicijų augimas Lenkijoje turėtų dar labiau sulėtėti, o atsargos dėl stipraus eksporto turėtų sumažėti.

Lenkijos centrinio banko vadovas Adamas Glapinskis dar praėjusį mėnesį prognozavo, kad šalies ekonomika 2023 metais išvengs recesijos, o infliacija iki metų pabaigos smuks žemiau 10 proc. kartelės.

Liepos 10-ąją paskelbtoje paskutinėje infliacijos ataskaitoje Lenkijos centrinis bankas skelbė, kad infliacija šiemet sudarys vidutiniškai 11,9 proc., 2024 metais – 5,2 proc., o 2025-aisiais – 3,6 procento.

Liepą, galutiniais duomenimis, metinė infliacija šalyje sudarė 10,8 proc. ir buvo mažesnė negu birželį ar gegužę, kuomet ji siekė atitinkamai 11,5 ir 13 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas