Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Liberalai – prieš Vyriausybės siūlomą individualios veiklos apmokestinimą

Valdančiajai koalicijai priklausantys liberalai siūlo nekeisti individualios veiklos apmokestinimo, kaip siūlo Vyriausybė. Jie siūlo šiai veiklai ir toliau taikyti 15 proc. gyventojų pajamų mokestį GPM).
Pinigai
Pinigai / 123rf.com

Liberalai penktadienį registravo tokią Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisą, penktadienį pranešė frakcija.

Anot frakcijos seniūno Eugenijaus Gentvilo, į savarankiškai dirbančius – daugiau kaip 200 tūkst. gyventojų – nusitaikiusi reformos dalis stringa ir praktiškai, ir politiškai.

„Kuo toliau, tuo aiškiau, kad siūlomas individualios veiklos apmokestinimo būdas ne tik neatitinka liberalų principų, bet ir praktiškai niekur neveda – tai yra neužtikrins teisingesnio mokesčių surinkimo. Todėl apsisprendėme paprastai: kviečiame nieko nekeisti – palikti, kaip yra“, – pranešime sako E.Gentvilas.

Pasak jo, individuali veikla žmonėms dažnai yra papildomas būdas užsidirbti. Politiko duomenimis, pajamas iš šios veiklos kasmet deklaruoja 15-20 tūkst. daugiau žmonių. Be to, daugėja dirbančiųjų pagal darbo sutartį ir kartu savarankiškai.

„Tai žmonės, kurie, kurdami savo gerovę, dirba per du darbus. Maža to, du kartus moka sveikatos ir socialinio draudimo mokesčius“, – teigia E.Gentvilas.

Pasak pranešimo, pernai individualios veiklos pajamas deklaravo 218 tūkst. asmenų, iš jų du trečdaliai buvo dirbantys samdomą darbą – 138,5 tūkst. gyventojų.

Seimo Ekonomikos komiteto nario liberalo Andriaus Bagdono teigimu, vidutiniškai vos vienos paslaugų grupės – advokatų, antstolių, notarų – metinės pajamos yra kur kas didesnės už kitų.

Liberalų sąjūdžio frakcija birželį siūlė kompromisą – užuot visiems koregavus sąnaudų dydį ir mokesčio tarifą, daugiausiai pajamų gaunantiems save įdarbinusiems asmenims įvesti pajamų „lubas“, kurias pasiekę, jie turėtų keisti veiklos formą.

Pasak liberalų, Finansų ministerijos duomenimis, 218 tūkst. individualiai dirbančių žmonių bendrai uždirbo 1,15 mlrd. eurų atskaičius sąnaudas – vidutiniškai 5,3 tūkst. eurų kiekvienas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas