Lietuviai nuodams pinigų netaupo

Lietuvos gyventojai nelinkę mažinti išlaidų rūkalams ir alkoholiui, nors vis dar priversti taupyti kitiems svarbiausiems poreikiams ir pirkiniams, antradienį rašo „Lietuvos rytas“.
Smilkstanti ant peleninės krašto palikta cigaretė
Smilkstanti ant peleninės krašto palikta cigaretė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nuo 2008-ųjų vis traukėsi išlaidos ne pačioms būtiniausioms prekėms ir paslaugoms: vis mažiau pramogaujama restoranuose, rūpinamasi poilsiu ir kultūrinėmis reikmėmis, skiriama pinigų būstui atnaujinti, rečiau keičiami drabužiai ir avalynė.

Tačiau taupant lengviau atsisakyti naujo drabužio ar bilieto į teatrą nei žalingų įpročių: išlaidos alkoholiui ir tabakui nuolat auga.

Praėjusiais metais per pirmuosius devynis mėnesius šioms prekėms buvo skirta 0,39 mlrd. litų ir tai sudarė 7,6 proc. mėnesio išlaidų, 2010-aisiais – 0,36 mlrd. litų (8 proc.).

Tuo tarpu poilsis ir kultūra 2011-aisiais surijo 5,9 proc. gyventojų išlaidų, švietimas – 1,8 proc. Šioms reikmėms nuo 2008 metų išleidžiama vis mažiau pinigų.

„Išlaidas alkoholiui ir tabakui išaugino padidėjusios jų kainos. O poilsis ir kultūra tiesiog laukia geresnių laikų”, – pastebėjo SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas