Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 24 /16:23

Lietuvoje šiek tiek išaugo grynųjų pinigų paklausa, bet panikos nėra – eilės tik prie pavienių bankomatų

Rusijai ketvirtadienį užpuolus Ukrainą, Lietuvos bankas (LB) teigia, jog Lietuvoje iš bankomatų išimama kiek daugiau grynųjų pinigų. Sostinėje prie bankomatų vaizdas įprastas, eilutės susidaro tik kur ne kur.
Eilės prie bankomatų
Eilės prie bankomatų / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Lietuvos bankas išplatintame pranešime spaudai teigia, kad ketvirtadienį kai kuriose vietovėse gerokai išaugo grynųjų pinigų paklausa, tačiau Lietuvos bankas ir kredito įstaigos pasiruošusios patenkinti šį poreikį.

„Reaguodami į žiniasklaidos ir visuomenės užklausas, informuojame, kad kai kuriose vietovėse gerokai išaugus grynųjų pinigų paklausai ir siekiant užtikrinti grynųjų pinigų prieinamumą, aprūpinimas grynaisiais nuolat palaikomas. Lietuvos bankas, kredito įstaigos ir pinigų pervežimo įmonės yra pasiruošusios patenkinti šiuo metu išaugusią grynųjų pinigų paklausą.

Situacija nuolat atidžiai stebima, duomenys analizuojami, pinigų pervežimo įmonės dirba padidintu pajėgumu. Tad jei tam tikrų vietovių kai kuriuose bankomatuose laikinai pritrūktų banknotų, bankomatai bus operatyviai papildyti“, – pabrėžia įstaiga.

Lietuvos bankas pabrėžia turintis pakankamai grynųjų eurų atsargų, kurių vertė yra kelis kartus didesnė nei metinė nacionalinė grynoji emisija.

„Be to, esame patikimai ir sklandžiai veikiančios Eurosistemos, kuriai priklauso Europos Centrinis Bankas ir kiti euro zonos nacionaliniai centriniai bankai, dalis, todėl kilus poreikiui papildyti grynųjų pinigų atsargas – visada yra galimybė tą operatyviai padaryti. Gyventojai raginami likti ramūs ir supratingi, pasikliauti tik patikimais informacijos šaltiniais“, – ragina Lietuvos bankas.

SEB banko komunikacijos skyriaus vadovė Ieva Kulvinskaitė 15min tvirtino, kad ketvirtadienį bankas stebėjo šiek tiek padidėjusią grynųjų pinigų paklausą.

„Bankomatus operatyviai papildome, jei toks poreikis atsiranda, todėl klientams nerimauti nėra pagrindo“, – teigė ji.

Eilutės tik prie pavienių bankomatų

15min pirmoje dienos pusėje aplankius Žirmūnų, Baltupių, Santariškių, Pilaitės ir kitus mikrorajonus, daugumoje vietų prie bankomatų matyti įprastas vaizdas – laukia po kelis žmones. Tiesa, kai kur eilės formuojasi, bet tokių vietų mažuma.

15min skaitytoja atsiuntė, kad eilutė žmonių nusidriekusi prie vieno iš bankomatų Naujojoje Vilnioje.

„Visi vien šimtines žaliais pluoštais ima“, – teigė moteris.

Skaitytojos nuotr./Eilė prie bankomato
Skaitytojos nuotr./Eilė prie bankomato

15min fotografai užfiksavo ir nusidriekusią eilutę prie Šiaurės miestelio „Rimi“ esančio bankomato.

Visgi daugumoje vietų jokių eilių nėra, panikos nesijaučia. Pavyzdžiui, sostinės Pilaitės rajone prie bankomatų nesiformuoja didžiulės eilės, pastebima daugiausiai keletas žmonių. Vieni 15min kalbinti pilaitiškiai sakė, kad šis apsilankymas yra rutininis ir niekaip nesusijęs su situacija Ukrainoje. O kiti pabrėžia norintys pasiruošti galimiems nesklandumams.

„Tiesiog rutina, nes reikia bent šiek tiek grynųjų turėti važiuojant į turgų“, – sakė viena moteris

„Ir rutina, ir reikia turėti pinigų. Visada reikia pasiruošti. Nusiimsiu gal kokius 500 eurų“, – kalbėjo vyras.

„Ne, atėjau ne dėl rutinos. Aišku, kad yra neramu, bet ne todėl, kad čia karas prasidės, tuo labai abejoju, nes Lietuva priklauso NATO, bet reikia ruoštis galimiems elektros sutrikimams. Kadangi visi pinigai yra kortelėje, namuose nėra grynųjų pinigų, kad nebūtų kokių problemų. Dėl visa ko“, – sakė moteris ir pridūrė, jog ketinanti nusiimti dienos limitą, apie 500 eurų.

Klaipėdoje prie bankomatų žmonių taip pat kažkiek padaugėję, bet didelių eilių nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas