Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvoje veiklą pradeda Turkijos ir Lietuvos prekybos rūmai

Šių metų pradžioje oficialiai įsteigti Turkijos ir Lietuvos prekybos rūmai (angl. Turkish-Lithuanian Chamber of Commerce,TLCC), kurių tikslas – skatinti ir palengvinti prekybą, investicijas ir verslo bendradarbiavimą tarp Turkijos ir Lietuvos, rašoma TLCC pranešime spaudai.
TLCC atidarymo renginys
TLCC atidarymo renginys / Organizatorių nuotr.

Gegužės pabaigoje Vilniuje vyko atidarymo renginys verslo bendruomenei. Tikimasi, kad TLCC ženkliai prisidės prie šalies ekonomikos, gerindama bendradarbiavimo sąlygas tarp Turkijos ir Lietuvos verslų.

Ekonominio sudėtingumo observatorijos (OEC) duomenimis, 2023 m. Lietuvos eksportas į Turkiją sudarė apie 486 mln. eurų. Tuo tarpu Turkijos eksportas į Lietuvą sudarė apie 473 mln. eurų – dvigubai daugiau nei per pastaruosius trejus metus. Verta paminėti, kad 2023 m. Turkiją aplankė apie 280 000 Lietuvių turistų. Turkija išlieka pirmasis lietuvių, galvojančių apie atostogas, pasirinkimas.

Pasak Turkijos ir Lietuvos prekybos rūmų prezidento Sarp Demiray, kryptingo bendradarbiavimo dėka tokius skaičius jau artimiausiu metu galima padvigubinti, o prekybos rūmų atidarymas reiškia reikšmingą, naujo Turkijos ir Lietuvos ekonominių santykių etapo pradžią.

„Abiejų šalių ekonominiai santykiai turi didelį augimo potencialą. Tam, kad jis sparčiau augtų, trūko patikimų tarpininkų, kurie pasitelkdami savo patirtį, tinklus ir ryšius, padėtų formuoti gerus dvišalius santykius. Lietuva turi labai gerą verslo supratimą ir standartus. Čia suteikiamos geros sąlygos investuoti į daug potencialo turinčias strategines sritis, tokias kaip „fintech“, IT, biotechnologijos ir aukštųjų technologijų gamybos sritis.

Tuo tarpu Turkija turi didelį ekonominį mastą ir gylį, kvalifikuotą darbo jėgą. Taip pat, stiprią praktinę patirtį daugelyje pramonės šakų, įskaitant gamybą, energetiką, finansus ir, žinoma, turizmą. Jeigu gebėsime tinkamai visa tai apjungti, prekyba tarp šių šalių gerokai išaugs”, – pažymint oficialios prekybos rūmų veiklos pradžią teigė S.Demiray.

Su oficialia veiklos pradžia TLCC pasveikino Ekonomikos ir inovacijų viceministras Karolis Žemaitis. Jis pabrėžė, kad Lietuvai Turkija yra svarbus verslo partneris.

„Tarp Lietuvos ir Turkijos yra daug neišnaudotų verslo galimybių. Abi šalys kiekvienai gali daug ką pasiūlyti – skirtingas, bet unikalias rinkas. Lietuva sparčiai auga. Todėl nenuostabu, kad šalis tampa centru, kuriame kuriasi ne tik vietinės bet ir užsienio bendrovės. Tikimės, kad bendrovių iš Turkijos sparčiai daugės mūsų šalyje”, – sakė K.Žemaitis.

Renginyje dalyvavo ir Turkijos ambasadorius Lietuvoje Gorkem Baris Tantekin. Jis akcentavo, kad per pastaruosius paskutinius metus Lietuvos ir Turkijos verslo santykiai stiprėja, pasiekta daug svarbių laimėjimų.

„Turkijos ambasada Lietuvoje tvirtai remia TLCC. Prekybai palankioje strateginėje vietoje Europoje ir Azijoje išsidėsčiusi Turkija daugeliui Lietuvos įmonių atveria vartus į naujas rinkas. Kita vertus, Lietuva yra pagrindinė Baltijos regiono žaidėja. Dėl to ji – didžiausia mūsų prekybos partnerė Baltijos regione. Lietuva turi stiprią ekonomiką ir talentingus žmones. Yra visos sąlygos plėsti ir stiprinti bendradarbiavimą tarp dviejų šalių. Tai – ta priežastis, kodėl šiandien esame čia”, – teigia G.B.Tantekin.

Turkijos ir Lietuvos prekybos rūmų prezidentu išrinktas „European Merchant Bank“ („EMBank“) generalinis direktorius Sarp Demiray, o viceprezidentais – „Šeimos kredito unijos“ įkūrėjas Taurimas Valys ir „EBD Holding“ operacijų vadovas Ugurcan Ozver. Prekybos rūmų vykdomuoju direktoriumi tapo Selim Emre Ozkan.

TLCC valdybą taip pat sudaro Dincer Eroglu, „Turkish Airlines“ generalinis direktorius Lietuvoje, Efe Kesen, kelionių organizatoriaus „Coral Travel“ generalinis direktorius Baltijos šalims, Kristina L. Aleknienė, „Baltic Accounting Experts“ generalinė direktorė, Umit Atesagaoglu, Turkijos ambasados Vilniuje komercijos patarėjas, Mutlu Demir, NATO akredituotos inžinerijos įmonės „Denzay“ partneris ir Turgay Bekfilavioglu, „DLG Logistics Group“ Artimųjų Rytų skyriaus vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas