Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos bankas: dėl papildomų paslaugų vartotojai galės spręsti patys, teikėjai negalės primesti savo valios

Lietuvos bankas siūlo Mokėjimų įstatymo pataisas, kad mokėjimo paslaugų teikėjai be vartotojo sutikimo negalėtų į mokėjimo paslaugų krepšelį įtraukti papildomų kitos srities paslaugų ir taip didinti šio krepšelio kainą, rašoma Lietuvos banko pranešime spaudai.
Mokėjimo kortelės
Mokėjimo kortelės / Shutterstock nuotr.

Pataisos užtikrins vartotojams galimybes pasirinkti būtent jiems aktualias mokėjimo paslaugas.

„Siūlomais pakeitimais siekiame suteikti daugiau pasirinkimo laisvės ir aiškumo vartotojams – kad jie galėtų pasirinkti būtent jiems reikalingas paslaugas ar paslaugų krepšelius, o mokėjimo paslaugų teikėjai vienašališkai negalėtų primesti produktų ar paslaugų, kurių vartotojams nereikia“, – sako Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

Šiuo metu vartotojas gali atsiskaityti už kiekvieną mokėjimo paslaugą ir operaciją atskirai arba pasirinkti mokėjimo paslaugų krepšelį, kai už mokėjimo paslaugas taikomas fiksuotas mėnesinis įkainis.

Dažniausiai į mokėjimo paslaugų krepšelius įtraukiamos tik mokėjimo paslaugos, pavyzdžiui, sąskaitos tvarkymas, lėšų pervedimai, mokėjimo kortelė, grynųjų pinigų operacijos. Tačiau pastaruoju metu atsiranda praktika, kai į mokėjimo paslaugų krepšelį įtraukiamos ir kitos, su mokėjimais nesusijusios, paslaugos (pavyzdžiui, draudimas). Jos gali būti grupuojamos (paslaugas galima įsigyti atskirai, bet galimai brangiau) arba susiejamos (paslaugas galima įsigyti tik kartu).

Vartotojas, kuriam papildomos paslaugos aktualios, gauna galimybę jomis pasinaudoti, tikėtina, palankesnėmis sąlygomis, nei jas pirkdamas atskirai.

Tačiau, jei su mokėjimo paslaugomis nesusiję produktai ar paslaugos nėra reikalingi vartotojui, jis iš esmės neturi galimybės jų atsisakyti, kartu neatsisakydamas ir turimų mokėjimo paslaugų, negauna informacijos, kiek jos kainuotų atskirai.

Lietuvos banko nuomone, tokia praktika nėra palanki vartotojui, todėl jis teikia Finansų ministerijai šiuos pasiūlymus dėl Mokėjimų įstatymo nuostatų pakeitimo:

  • vartotojui visada turi būti sudaroma galimybė naudotis mokėjimo sąskaita ir paslaugomis atskirai, be su mokėjimo paslaugomis nesusijusio produkto;
  • mokėjimo paslaugų teikėjai vartotojui turės aiškiai ir suprantamai pateikti informaciją apie paslaugų įkainius abiem atvejais: kai jos susiejamos arba sugrupuojamos ir kai mokėjimo paslaugos įsigyjamos atskirai;
  • paslaugų teikėjas negalės vienašališkai pradėti teikti susietų ar sugrupuotų paslaugų, jis privalės gauti vartotojo sutikimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas