Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos banko nurodymų nepaisančiai „Foxpay“ – papildomos kontrolės priemonės

Lietuvos bankas nustatė, kad elektroninių pinigų įstaiga Foxpay, UAB, (toliau – Foxpay) nesilaiko nurodymo per mokėjimo sistemą „CENTROLink“ vykdyti tik su viešųjų paslaugų teikimu susijusius mokėjimus, todėl pritaikė papildomas kontrolės priemones.
Finansinių technologijų įmonė „Foxpay“
Finansinių technologijų įmonė „Foxpay“ / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Lietuvos banko tarnautojai tikrins kiekvieną „Foxpay“ mokėjimo pavedimą ir leis vykdyti tik tuos, kurie susiję su paslaugomis Lietuvos viešajam sektoriui. Lietuvos bankas kontrolei skirs papildomų išteklių, siekdamas užtikrinti, kad viešojo sektoriaus klientai nepatirtų nepatogumų, o vėlavimai, jei jų pasitaikytų, būtų tik minimalūs.

Toks sprendimas priimtas po to, kai patikrinimų metu nustatyta, jog „Foxpay“ nevykdo nurodymų dėl mokėjimų ribojimų – toliau vykdė mokėjimo operacijas tarp privačių fizinių bei juridinių asmenų, įskaitant didesnės pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikos grupei priskiriamus subjektus.

Lietuvos bankas, gindamas viešąjį interesą, 2024 m. birželio 14 d. iš dalies apribojo „Foxpay“ teises teikti mokėjimo nurodymus ir gauti pavedimus per Lietuvos banko valdomą mokėjimo sistemą „CENTROLink“. Šie apribojimai yra daliniai ir nėra taikomi „Foxpay“ mokėjimams, kurie yra susiję su paslaugomis, teikiamomis viešajam sektoriui pagal viešųjų pirkimų sutartis.

Liepos 12 d. Lietuvos bankas, įvertinęs „Foxpay“ patikrinimo rezultatus, nurodė įstaigai neteikti finansinių paslaugų su įstaigos akcininke Ieva Trinkūnaite susijusiems bei didesnės pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikos grupei priskiriamiems klientams.

Šiuo metu Lietuvos bankas laukia išsamių „Foxpay“ paaiškinimų dėl patikrinimo ataskaitoje pateiktos informacijos. Juos gavus bus visapusiškai vertinami patikrinimo rezultatai ir galutinai nuspręsta dėl poveikio priemonių, taikytinų „Foxpay“ už nustatytus pažeidimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas