Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 30 /11:14

Lietuvos BVP per metus padidėjo 2,5 proc., per ketvirtį – sumenko 0,2 proc.

Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) šių metų pirmąjį ketvirtį, palyginti su atitinkamu 2019-ųjų laikotarpiu, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką padidėjo 2,5 proc. ir to meto kainomis siekė 11,289 mlrd. eurų.
Pinigai
Pinigai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Palyginti su 2019 metų ketvirtuoju ketvirčiu, realus ekonomikos pokytis, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, buvo neigiamas - minus 0,2 proc. , BVP pirmąjį įvertį pranešė Statistikos departamentas.

Vertinant gamybos metodu, neigiamos įtakos BVP pokyčiui per ketvirtį turėjo pramonės (minus 0,21 proc.), nekilnojamo turto (minus 0,13 proc.) ir didmeninės ir mažmeninės prekybos, transporto ir saugojimo, apgyvendinimo, maitinimo (minus 0,12 proc.) įmonių veiklos rezultatai.

Statistikų teigimu, nustatant ketvirčio BVP pirmąjį įvertį, taikomi ekonometriniai metodai - vertinimai atlikti remiantis turima pradine informacija ir atsižvelgiant į karantino įvedimą bei tam tikrų verslų veiklos sustabdymą. Tikėtina, kad dėl COVID-19 įtakos valstybė prarado apie 1,5 proc. BVP to meto kainomis.

Nepašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtakos, BVP metinis augimas pirmąjį ketvirtį siekė 2,6 proc., tuo metu per ketvirtį ekonomika smuko 10,3 procento.

Finansų ministerija prognozuoja, kad Lietuvos BVP sumažėjimas, priklausomai nuo koronaviruso krizės suvaldymo, šiemet gali siekti nuo 2,8 iki 7,3 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas